Ouders stoppen met baan door dure crèche

Uit een enquête blijkt dat veel ouders minder willen gaan werken.

De hogere kosten voor kinderopvang, die gelden vanaf 1 januari, hebben ernstige gevolgen voor kwaliteit van de opvang en op de arbeidsparticipatie. Daarvoor waarschuwt vakcentrale FNV in een brief aan de Kamer. Uit onderzoek van de FNV blijkt dat ouders de bezuinigingen van 2012 „nog nét kunnen opvangen”, aldus Linda Rigters van de FNV. „Maar als er in 2013 verder wordt gekort, geeft 40 procent aan minder te gaan werken. En 15 procent van de ondervraagden denkt er zelfs aan om helemaal te stoppen.” De FNV slaat ook alarm over de kwaliteit van de opvang. Door de hogere kosten zouden instellingen gaan concurreren op deprijs.

Minister Kamp (Sociale Zaken, VVD) denkt daar anders over. Kamp heeft de Kamer herhaaldelijk laten weten dat hij niet voorziet dat zijn maatregelen negatieve gevolgen hebben voor de arbeidsparticipatie. Hij baseert zich op het Centraal Planbureau, dat heeft uitgerekend dat de maatregelen tot een afname in de arbeidsdeelname leiden van 0,1 procent: ongeveer 7.000 mensen. (NRC)