Oud-minister-president gaat nieuwe Egyptische tussenregering formeren

Een demonstrant zwaait met de Egyptische vlag op het Tahrir-plein in Kaïro, de hoofdstad van Egypte. Sinds vorige week gaat het volk weer massaal de straat op om te protesteren tegen het militaire bewind. Maandag leidde dat tot het ontslag van de regering; nu moet Gazouri een nieuwe interim-regering gaan vormen.
Een demonstrant zwaait met de Egyptische vlag op het Tahrir-plein in Kaïro, de hoofdstad van Egypte. Sinds vorige week gaat het volk weer massaal de straat op om te protesteren tegen het militaire bewind. Maandag leidde dat tot het ontslag van de regering; nu moet Gazouri een nieuwe interim-regering gaan vormen. Foto AP / Bernat Armangue

De Opperste Militaire Raad van Egypte heeft de voormalige minister-president Kamal Ganzouri aangesteld als hoofd van een nieuw te vormen interim-regering. Ganzouri heeft de taak aangenomen. Dat meldt persbureau Reuters.

De regering van Essam Sharaf nam maandag na crisisberaad ontslag uit onvrede met de manier waarop de Militaire Raad de betogers bestreed. Daarop werd een nieuwe “regering van nationale redding” al “binnen een paar dagen” in het vooruitzicht gesteld. Die regering moet blijven zitten tot de parlementsverkiezingen winnaars hebben opgeleverd.

Ganzouri was tussen 1996 en 1999 minister-president van het land. Destijds voerde hij enkele liberaliseringsmaatregelen door. De Egyptenaren zagen in hem iemand die zich niet liet verleiden tot corruptie, maar helemaal smetteloos is zijn blazoen niet: Ganzouri werkte ook onder de in februari verdreven president Mubarak. De betogers, die sinds vorige week weer massaal de straat op gaan, willen juist een rigoureuze breuk met dat verleden.

Dat is moeilijk, want heel veel mensen hebben onder Mubarak gediend, zegt onze Midden-Oostenexpert Carolien Roelants:

“En het wil niet per se zeggen dat hij dan ook automatisch ‘besmet’ is. Daarnaast moet je niet vergeten dat de regering, ook die van Ganzouri straks, slechts het uitvoerend orgaan is. Het leger heeft de echte macht.”

Er staan voor aanstaande maandag parlementsverkiezingen gepland in Egypte. De betogers wilden dat die uitgesteld werden, maar de machthebbers van de Militaire Raad zien daar niets in. Legergeneraal Mokhtar al-Mullah zei op de staatstelevisie dat hij hoopt dat er voor maandag een nieuwe interim-regering zit.

Hoe staat Egypte er nu voor op politiek vlak? Roelants:

“Maandag beginnen dus de parlementsverkiezingen, maar het gaat erg lang duren voordat we weten wie die gewonnen hebben. Er moet een Lager- en een Hogerhuis gekozen worden en het eerstgenoemde zal voor tweederde uit politieke partijen bestaan en voor eenderde uit individuen - dat heeft de Militaire Raad zo bepaald. Houd rekening met een paar maanden voordat de winnaars zitting nemen. Vervolgens zijn er in juni 2012 presidentsverkiezingen, die oorspronkelijk voor 2013 gepland stonden, maar vervroegd zijn om de betogers tegemoet te komen.”

    • Peter Zantingh