Openbaar vervoer een werkdag plat in de drie grote steden

Een hele werkdag niet reizen met het openbaar vervoer in de drie grote steden. Op die manier wil Abvakabo FNV in de week van 12 december opnieuw aandacht voor de bezuinigingen op het ov.

Op 5 december kunnen reizigers gratis reizen, zegt Abvakabo FNV-bestuurder Eric Vermeulen vanmiddag. Afgelopen zondag werd ook al gestaakt door de vervoersbedrijven in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam nadat gesprekken met verkeersminister Melanie Schultz van Haegen nergens op uitdraaiden. Ze had met de nieuwe gesprekken een eerder geplande staking weten te voorkomen.

Personeel van de stadsvervoerders in de drie grote steden is het niet eens met de geplande verzelfstandiging van de openbaarvervoerbedrijven en de bezuinigingsplannen van het kabinet. Dat wil het ov openbaar aanbesteden en 120 miljoen euro bezuinigen. De acties van de vervoersbedrijven en vakbonden vinden al vrijwel het hele jaar plaats.