Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Openbaar Ministerie wil zaak Martijn voor burgerrechter

Het Openbaar Ministerie vraagt de burgerlijke rechter pedofielenvereniging Martijn te verbieden. Dat zei voorzitter van het college van procureurs-generaal Herman Bolhaar vanavond in het NOS Journaal. Volgens hem zijn de activiteiten van de vereniging in strijd met de openbare orde.

http://nos.nl/video/316394-om-wil-verbod-martijn-via-burgerrechter.html

De voorzitter van Martijn, Ad van den Berg, werd onlangs tot 2,5 jaar celstraf veroordeeld wegens het bezit van een grote hoeveelheid kinderporno. Het gerechtshof in Leeuwarden bepaalde maandag dat het OM Martijn niet hoeft te vervolgen. Het OM, dat eerder geen mogelijkheden zag om Martijn juridisch aan te pakken, liet vorige maand weten toch te bekijken of ontbinding mogelijk is.

Bolhaar denkt dat het makkelijker is Martijn in het civiel (of burgerlijk) recht te verbieden dan langs strafrechtelijke weg. De overheid speelt geen rol bij burgerlijk recht. In juni concludeerde het OM nog dat een verbod van Martijn op grond van het strafrecht onmogelijk was, omdat de strafbare feiten zich buiten de vereniging om afspelen en in de statuten is opgenomen dat Martijn ‘binnen de grenzen van de Nederlandse wet’ haar doelen nastreeft.

Eerder vandaag maakten het CDA en de ChristenUnie bekend te werken aan een wetsvoorstel om de vereniging te verbieden. De wet moet het mogelijk maken om verenigingen te verbieden waarvan een of meerdere leidinggevenden zijn veroordeeld voor seksuele handelingen met kinderen.