Onnodig toeteren gaat twee keer zoveel kosten

Automobilisten kunnen vanaf volgend jaar fors hogere boetes tegemoet zien bij verkeersovertredingen. Foto NRC / Arjan de Jongh

De boete voor een aantal verkeersovertredingen wordt per 1 januari bijna verdubbeld. Onnodig claxoneren kost de automobilist die erop gepakt wordt niet langer 180 euro, maar 350. Ook verschillende andere boetes zijn straks fors hoger.

http://youtu.be/b064hmXu56I

De boete voor het parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats bijvoorbeeld: 340 euro tegenover 180 euro nu. Bellen in de auto, door rood licht rijden en over het verdrijvingsvlak rijden waren ook 180 euro en gaan vanaf 2012 naar 220 euro.

Het boetebedrag voor het niet dragen van een autogordel stijgt in het nieuwe jaar met twee tientjes naar 120 euro en wie rijdt met een lekke uitlaat kan een boete van 240 euro tegemoetzien; een verhoging van veertig euro.

Dat de hoogte van de boetes opgeschroefd zou worden was al bekend, maar de precieze overtredingen en bedragen waarom het gaat werden vanavond door RTL Nieuws uit de doeken gedaan. Agenten zouden tegen de verhogingen zijn en weigeren ze uit te schrijven.