Nova Zembla vanaf vandaag in de bioscoop: alle recensies op een rijtje

De Volkskrant over Doutzen Kroes in Nova Zembla: "Het beeld van Doutzen Kroes met opzwellende boezem op een schommel, haar hand reikend naar het publiek, is een instant 3D-klassieker."

Vanaf vandaag draait Nova Zembla, de eerste Nederlandse film in 3D, in 105 bioscopen. De meeste filmrecensenten zijn gematigd positief over Nova Zembla en geven de film van regisseur Reinout Oerlemans drie sterren.

Nova Zembla vertelt het verhaal van de heroïsche expeditie van Willem Barentsz en de overwintering in het Behouden Huys op Nova Zembla. De filmjournalisten van de Nederlandse dagbladen zijn over het algemeen positief over het camerawerk van Lennert Hillege - een “buitengewoon knappe prestatie” - maar vinden dat de avonturenfilm spanning mist.

Alle recensies van Nova Zembla uit de landelijke dagbladen op een rijtje:

NRC Handelsblad: Grandioos als plaatjesboek

Volgens filmjournalist Peter de Bruijn van NRC begint Nova Zembla niet echt als familiefilm.

Nova Zembla begint rauw met de verwrongen gezichten van ruwe zeebonken die woest inhakken op wat later een ijsbeer blijkt te zijn. Niet direct een opening voor alle leeftijden. En ook daarna gaat het er nog een tijd tamelijk lomp aan toe – met de dronken bemanning van Willem Barentsz die zich bezat en vermaakt met hoeren; een zeebonk die de hand aan zichzelf slaat, en nog een potje kielhalen – in wat overigens de beste en spannendste scène van de film is. Pas na verloop van tijd komt Nova Zembla tot rust, en gaat de film meer lijken op een jongensboek.

Cameraman Lennert Hillege heeft met een budget van 7 miljoen euro een “buitengewoon knappe prestatie verricht”, vindt De Bruijn.

“Hij weet een filmwereld op te roepen die schilderachtig mooi is. Het gebruik van 3D is subtiel en overtuigend – maar of het nu werkelijk zoveel toevoegt als het zo subtiel wordt gebruikt is een andere vraag. Weegt de diepte echt op tegen het verlies van scherpte door die altijd vettige 3D-brillenglazen?”

De Bruijn, die de film drie sterren geeft, schrijft dat het Nova Zembla ontbreekt aan een dramatisch keerpunt – een climax.

“Blijft over een film die getuigt van grote ambitie en veel durf – technisch gezien een geweldige prestatie. Maar ook een film waarvan de insteek nooit helemaal helder wordt en die de kijker betrekkelijk siberisch laat.”

Trouw: Ook in 3D wordt slecht toneelstuk er niet beter op

Filmjournalist Belinda de Graaf van Trouw vindt dat scenarist Hugo Heijnen en regisseur en producent Reinout Oerlemans “wat al te braaf het geschiedenislesje oplepelen, daarbij van het ene naar het andere dramatische moment snellend”.

Onderling vertonen de mannen ook weinig vuurwerk. Ze zitten op elkaar gepakt in een kleine houten hut, bekend geworden als Het Behouden Huys, maar lijken geen contact te hebben. Opzichtig rillen en klappertanden verbeelden koude. Harde operateske muziek duidt op een epos. Het is alsof we in een slecht toneelstuk zitten. En het kan wel zijn dat cameraman Lennert Hillege de eerste Nederlandse speelfilm in 3D maakte, maar van die technische verdienste wordt het drama niet beter.

De Volkskrant: Doutzen op een schommel wordt 3D-klassieker

Ook Pauline Kleijer is in De Volkskrant kritisch over de film. Ze schrijft:

Nova Zembla is een onderhoudende, redelijk goed geacteerde film geworden, maar de echte spanning en sensatie ontbreekt. En dat is, voor een avonturenfilm, een groot gemis. Het tekort aan adrenaline schuilt deels in het scenario, dat nooit echt de mist ingaat, maar ook geen vuur of urgentie overbrengt. Deels ligt het aan de wat houterige montage, die vooral aan het begin van de film storend werkt. En het heeft ook te maken met de regie van Oerlemans, die zich aan zijn tweede speelfilm toch vertild lijkt te hebben. Zo kabbelt Nova Zembla wat voort.

Volgens Kleijer, die de film drie sterren geeft, heeft Oerlemans echter een belangrijke troef: Doutzen Kroes.

Het onmogelijk mooie model wordt handig ingezet als droomvrouw. Dat werkt prima: het beeld van Doutzen Kroes met opzwellende boezem op een schommel, haar hand reikend naar het publiek, is een instant 3D-klassieker.

Het Parool: Heroïsch epos als een 3D-schoolplaat

Ook Fritz de Jong mist spanning in de film, schrijft hij in Het Parool:

Ondanks een sterke hoofdrol en ondanks de fraaie arctische locaties wordt Nova Zembla nooit echt spannend. (…) De grootste vraag is echter hoe het kan dat al die scheepsavonturen zo tam en statisch overkomen. In dramatisch opzicht maakt Nova Zembla weinig meer indruk dan die overbekende schoolplaat. Een hele grote 3D-schoolplaat.

Algemeen Dagblad: Oerlemans overtuigt

Algemeen Dagblad is het meest positief over Nova Zembla en geeft vier sterren. “Alles pakt goed uit in deze avonturenfilm”, schrijft de krant.

De vertolking van De Hoog dwingt bewondering af. Hij draagt de hele film op zijn schouders en maakt van de leergierige en kwetsbare Gerrit een held tegen wil en dank die noodgedwongen volwassen wordt en gaandeweg de rol van leider op zich neemt. Voorzien van fraaie 3D-beelden levert Nova Zembla een meeslepende filmervaring op die diepe indruk maakt.

De Telegraaf: te weinig dramatische effecten

Annet de Jong van De Telegraaf geeft de film slechts 2,5 ster. Volgens haar is de film als geschiedenisfilm geslaagd, maar is het “een avonturenfilm met opvallend weinig avontuur”. Het ontbeert de film aan dramatische effecten en de 3D effecten vallen tegen, zegt De Jong.

    • David Haakman