Noord-Korea dreigt presidentieel kantoor Seoul met ‘zee van vuur’

Zuid-Koreaanse militairen tijdens de oefening bij de kust van Yeonpyeong gisteren. Foto AFP / Kim Jae-Myung

Noord-Korea heeft gedreigd het presidentiele Blauwe Huis in Seoul te veranderen in een “zee van vuur”. De zuiderbuur hield gisteren een jaar na de aanval op Yeonpyeong een grote militaire oefening op dat eiland.

Bij de aanval van Noord-Korea kwamen destijds twee militairen en twee burgers om. Het leger waarschuwde vanochtend in een verklaring voor “een soortgelijke zee van vuur” die het presidentiële Blauwe Huis zou overspoelen. Dit zou gebeuren als het zuiden ooit ook maar één kogel afvuurt die terechtkomt op Noord-Koreaans gebied.

Het eiland Yeonpyeong vormt de frontlinie tussen beide landen. De wateren eromheen worden door zowel het noorden als zuiden geclaimd als hun territorium. Noord-Korea viel vorig jaar aan omdat Zuid-Korea er schietoefeningen hield terwijl Pyongyang gewaarschuwd had dat niet te doen. Bij de oefeningen gisteren waren onder meer vliegtuigen, raketwerpers en artillerie betrokken.

De verse waarschuwing van Noord-Korea komt op een moment dat de animositeit tussen beide landen juist wat leek af te nemen. Het noorden gaf onlangs te kennen weer te willen praten over nucleaire ontmanteling.

De Zuid-Koreaande president Lee Myung-bak zei gisteren dat hij het jammer vond dat de noorderbuur nog steeds geen excuses had gemaakt voor de aanval van vorig jaar. Hij acht dit cruciaal voor het verbeteren van de relatie.

    • Jules Seegers