Nieuwe verdachte in Duitse neonazi-zaak aangehouden

Tussen 2000 en 2007 hebben neonazi's negen buitenlanders en een politieagente omgebracht. Schermafbeelding Youtube / Euronews

Een arrestatieteam van de Duitse politie heeft vanochtend in de deelstaat Brandenburg een man opgepakt die verdacht wordt van ondersteuning van de Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU), de extreemrechtse terreurgroep die onlangs in verband werd gebracht met een serie moorden op buitenlandse snackbareigenaren. Dat heeft het federale openbaar ministerie in Karlsruhe bekendgemaakt.

De verdachte, de 32-jarige André E., werd opgepakt in Zwickau. Volgens de Bundesanwaltschaft onderhield hij sinds 2003 nauw contact met leden van de NSU. In 2007 zou hij de propagandavideo hebben gemaakt waarin de NSU de verantwoordelijkheid opeist voor de moord op negen buitenlanders en de moord op een politieagente in Heilbronn, allen gepleegd tussen 2000 en 2007. De video bevat ook journaalbeelden over twee bomaanslagen in Keulen die nu aan de terreurgroep worden toegeschreven.

André E. zou in mei 2009 hoofdverdachten Beate Zschäpe en Uwe Böhnhardt van de treinabonnementen van hemzelf en zijn vrouw gebruik hebben laten maken. In het kader van het onderzoek werden vier woningen in Dresden, Jena en Zwickau doorzocht. Twee van de drie hoofdverdachten, Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt, pleegden onlangs zelfmoord, Beate Zschäpe gaf zichzelf aan.

De zaak over de ‘dönermoorden’ heeft voor veel ophef gezorgd in Duitsland. Hoewel de politie bekend was met de zaak en de daders reeds in beeld waren, is de zaak nooit tot de bodem uitgezocht. De nabestaanden van de slachtoffers kunnen rekenen op een schadevergoeding, zo werd vorige week bekend gemaakt. Om de slachtoffers te herdenken werd in de Duitse Bondsdag een minuut stilte gehouden.

    • Dirk Wijnand de Jong