Netanyahu: Israël en Egypte werken samen om vrede te beschermen

Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu (R) gestures during a joint news conference with his Romanian counterpart Emil Boc in Jerusalem November 24, 2011. REUTERS/Oded Balilty/Pool (JERUSALEM - Tags: POLITICS) De Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens een persconferentie in Jeruzalem vandaag. Foto Reuters / Oded Balilty

Het vredesverdrag tussen Israël en Egypte is een “regionaal bolwerk” dat beide landen vanuit een gemeenschappelijk belang trachten te beschermen, zo sprak de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vandaag.

De woorden van de Israëlische minister-president zijn een reactie op de aanhoudende protestacties in Egypte, waar demonstranten onverminderd het aftreden van de militaire leiders eisen. Hoewel hij de onlusten niet bij naam noemde, lijkt zijn opmerking de angst te onderstrepen dat Israël mogelijkerwijs nog geïsoleerder raakt wanneer in Egypte een islamitische regering aan de macht komt.

Israël en Egypte zouden een gemeenschappelijk doel dienen door de vrede in het gebied te bewaren. Refererend aan het Suezkanaal gaf Netanyahu te kennen dat die vrede economische stabiliteit bevordert, niet alleen voor henzelf, maar ook voor de andere staten in het Midden-Oosten. “Deze vrede verzekert de stabiliteit in het hart van het Midden-Oosten”, aldus de premier.

Om het vredesverdrag uit 1979 te beschermen, werken Israël en Egypte volgens Netanyahu nauw samen. “We werken samen met Egypte om de vrede te beschermen. We weten dat er enkele grote elementen zijn die de vrede geweld aan willen doen, ook op dit moment.”

    • Dirk Wijnand de Jong