NAVO noemt dreigement Rusland 'erg teleurstellend'

Opnieuw zijn de spanningen tussen Rusland en de NAVO over de bouw van een raketschild door het Atlantisch bondgenootschap opgelaaid. De Russische president Medvedev dreigde gisteren met plaatsing van raketten die het schild zouden kunnen uitschakelen, als de NAVO-plannen voor de raketverdediging doorgaan.

Ook zou Rusland dan overwegen zich terug te trekken uit het START-verdrag voor de vermindering van nucleaire raketten voor de lange afstand. In 2008 dreigde Medvedev al eens met plaatsing van raketten in de enclave Kaliningrad, ook toen uit onvrede met het raketschild.

NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen noemde het dreigement van Medvedev „erg teleurstellend”. De VS en de NAVO hebben steeds gezegd dat het raketschild dat ontwikkeld wordt niet bedoeld is tegen Rusland, maar om bescherming te bieden tegen raketten van landen buiten Europa, zoals Iran. Moskou zegt echter dat de effectiviteit van de Russische afschrikkingsmacht erdoor ondergraven kan worden.

Vorig jaar kwam de NAVO op een top in Lissabon, waar ook Medvedev aanwezig was, overeen om Rusland in een „strategisch partnerschap” bij de ontwikkeling van het schild te betrekken. Sindsdien is de samenwerking echter niet van de grond gekomen. Wel hebben de VS met Roemenië afspraken gemaakt over plaatsing van onderscheppingsraketten, en met Turkije over een radarinstallatie voor het raketschild.

In Washington zei een woordvoerder van het Witte Huis gisteren dat de plannen om in 2020 een raketschild in Europa te hebben gewoon doorgaan. Hij zei nog eens dat Rusland zich heus geen zorgen hoeft te maken over het schild. NAVO-chef Rasmussen zei onlangs dat er volgend jaar juni, als de NAVO een top houdt in Chicago, al een voorlopige versie van het schild moet zijn.

De scherpe uitspraken van Medvedev komen op een moment dat in Rusland het verkiezingsseizoen is begonnen. Begin volgende maand zijn er verkiezingen voor de Doema, het Russische parlement, en volgend jaar zijn er presidentsverkiezingen, waarbij premier Poetin naar verwachting opnieuw tot president gekozen zal worden. (Reuters, AP)