Na geflopte Duitse veiling neemt druk op ECB toe

De Franse president Sarkozy, de Duitse kanselier Merkel en de Italiaanse premier Monti praten vandaag in Straatsburg over de Europese schuldencrisis. Officieel is de vergadering bedoeld om de nieuwe Italiaanse premier te steunen, maar waarschijnlijk zal de rol van de Europese Centrale Bank onderwerp van discussie zijn.

Na de geflopte veiling van Duitse staatsobligaties heerst de angst dat de crisis nu ook het hart van de eurozone raakt. Daarom neemt de politieke druk op de ECB verder toe. De centrale bank in Frankfurt zou net als de Fedin de VS of de Bank of England op massale schaal moeten interveniëren op de markt voor staatsobligaties. Frankrijk is voor, Duitsland vooralsnog mordicus tegen.

De Duitse veiling mislukte waarschijnlijk vooral om technische redenen. Volgens kenners vreesden beleggers dat het geboden rendement te laag zou zijn. Bovendien zijn investeerders eind van het jaar minder happig op nieuwe risico’s. Professionele beleggers zullen behaald rendement over 2011, waar vaak hun bonus aan gekoppeld is, niet op het laatst op het spel willen zetten.

Toch ging er gisteren na de flop een kleine schokgolf door de Europese obligatiemarkt. De afgelopen 24 uur is de rente op Duitse staatsleningen van tien jaar opgelopen met een kwart procentpunt tot 2,14 procent. Ook de Franse rente zette de stijging van de afgelopen voort.

Volgens analisten van Rabobank is het in een systeemcrisis een logisch gevolg dat de druk op de rentestanden verschuift van perifere landen naar de gezonde eurolanden. Naarmate de crisis erger wordt, zullen de meeste oplossingen waar politici over praten betekenen dat de gezonde landen meer risico dragen, aldus Rabobank. Als het plan voor gezamenlijke Europese obligaties wordt ingevoerd zal het rijke noorden (deels) de schuld van perifere landen financieren. Als de ECB op grote schaal ingrijpt zullen mogelijke verliezen op de opgekochte staatsleningen via de nationale centrale banken uiteindelijk bij lidstaten belanden.

Britse analisten vergelijken de eurozone inmiddels met de Titanic. De grote vraag is volgens hen of Duitsland – als enige passagier in de eerste klas – erin slaagt op tijd de reddingssloepen te bereiken.