Mogelijk 'doorstart' formatie in België na crisis

De Belgische Koning Albert heeft gisteren de Franstalige socialist Elio Di Rupo gevraagd om verder te gaan met de vorming van een nieuwe regering. Di Rupo, die begin deze week zijn ontslag aanbood als formateur, denkt daarover na.

Di Rupo overlegt vandaag met partijvoorzitters om na te gaan of een akkoord over een begroting voor 2012, waar de gesprekken op stukliepen, toch mogelijk is.

België staat onder zware druk van de financiële markten – de rente op tienjarige staatsobligaties steeg gisteren tot een record van 5,5 procent – en de Europese Commissie die met sancties dreigt als er niet snel een begroting is. De Parti Socialiste van Di Rupo en de Vlaamse liberalen (Open VLD) kwamen vorig weekend in een ernstig conflict terecht over die begroting: de liberalen eisen extra bezuinigingen en een grotere hervorming van de arbeidsmarkt.

Di Rupo zag maandag geen andere uitweg meer dan zijn ontslag aan te bieden, waardoor België meer dan 500 dagen na de verkiezingen weer terug bij af leek te zijn. Koning Albert ontving de afgelopen dagen de leiders van de zes partijen die de nieuwe regering zouden gaan vormen en drong aan op een snelle oplossing. Hij praatte vooral lang met de leider van de Vlaamse liberalen, Alexander De Croo, en met Di Rupo.

Di Rupo krijgt van de andere partijen al wekenlang het verwijt dat hij traag te werk gaat. De Vlaamse christen-democraten (CD&V) reageerden gisteravond verbaasd op de bedenktijd die de formateur aan koning Albert had gevraagd. „De wereld wacht niet”, schreef CD&V-voorzitter Wouter Beke in een verklaring.

Demissionair premier Yves Leterme werkt nu aan een noodbegroting, op basis van de begroting van vorig jaar. Hij riep de Belgische spaarders vandaag op om massaal ‘staatsbons’ (obligaties die vooral populair zijn bij particulieren) te kopen, om de internationale financiële markten te omzeilen. De rente op die staatsbons is nu rond de 4 procent.

Volgens de directeur van het Belgische Agentschap van de Schuld, Jean Deboutte, is er veel belangstelling voorbij spaarders. ,,De vorige keer hebben we 80 miljoen euro opgehaald. Ik verwacht nu een veelvoud daarvan.”