Microraptor at ook vogeltjes

Ook vogels stonden op het menu van dinosauriërs. Dat blijkt uit een fossiel skelet van de roofdino Microraptor dat gevonden is in China.

Binnenin zijn ribbenkast liggen de resten van een vogeltje. Paleontologen beschreven het fossiel dinsdag in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. De vondst vormt het eerste directe bewijs dat dinosauriërs vogels aten. Microraptor was een kleine, gevederde dinosauriër van ongeveer anderhalve kilo zwaar. Hij leefde zo’n 120 miljoen jaar geleden en behoorde tot dezelfde sauriërfamilie als de beroemde tweevoetige vleeseter Velociraptor.

Van het opgeslokte vogeltje zijn alleen de vleugel- en voetbotjes bewaard gebleven. Omdat de vleugel achterin de maag van de Microraptor ligt en de poten vooraan denken de onderzoekers dat Microraptor zijn laatste maaltijd zelf heeft gevangen en daarna in zijn geheel heeft ingeslikt. Met de kop eerst, zoals moderne roofvogels doen.

Als Microraptor de vogel als aas had gegeten, was de oriëntatie van de botten waarschijnlijk verloren gegaan. Nu blijkt dat Microraptor vogels at, vinden de onderzoekers het aannemelijk dat deze roofdino in bomen leefde. Het moet een actieve jager zijn geweest, en lenig bovendien, schrijven zij. (NRC)