Internationale kritiek op Egypte groeit, onrustige nacht Kairo

Een demonstrant rent weg nadat hij een auto in brand heeft gezet tijdens gevechten met de politie in Alexandrië. Foto Reuters / Mohamed Abd El-Ghany

Leden van de internationale gemeenschap hebben het geweld tegen demonstranten in Egypte scherp veroordeeld. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties betreurde het brute optreden van de ordetroepen.

“Sommige beelden van de gebeurtenissen op het Tahrir-plein, waaronder die van de wrede mishandeling van reeds geboeide betogers, zijn schokkend, evenals de berichten over ongewapende demonstranten die door het hoofd zijn geschoten. Er moet een snel, onpartijdig en onafhankelijk onderzoek komen. Degenen achter de misstanden die hebben plaatsgevonden moeten aansprakelijk worden gesteld.” - Hoge Commissaris Navi Pillay.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de Opperste Militaire Raad, die de dienst uitmaakt in Egypte, opgeroepen de macht spoedig over te dragen aan een burgerregering. De Verenigde Staten en de secretaris-generaal van de VN spraken al eerder hun zorg uit om het lot van de Egyptische demonstranten.

Verkiezingen uitgesteld?

De eerste democratische verkiezingen in Egypte worden wellicht toch uitgesteld. Dat opperde de minister van Binnenlandse Zaken, Mansour el-Essawy gisteravond laat. De verkiezingen staan voor zondag gepland.

Vannacht was het niet alleen in Kairo maar ook in Alexandrië onrustig. Politie en betogers namen het tegen elkaar op en er werd wederom flink met traangas geschoten.

’38 doden, tweeduizend gewonden’

De Egyptische politie raakte gisteren, na een aanvankelijk staakt-het vuren, voor de vijfde dag op rij slaags met antiregeringsbetogers in het centrum van Kairo. Volgens een Egyptische mensenrechtengroepering zijn er sinds zaterdag 38 mensen omgekomen en zeker tweeduizend gewond geraakt. het Egyptische ministerie van volksgezondheid houdt het op 29 doden. De politie ontkent met scherp te hebben geschoten.

Het bestand dat de veiligheidstroepen en demonstranten dankzij de bemiddeling van islamitische geestelijken waren overeengekomen hield in de loop van woensdagmiddag geen stand. De confrontaties hadden vooral plaats bij het zwaarbeveiligde ministerie van binnenlandse zaken. De politie zette traangas en rubberkogels in om te beletten dat de betogers het ministerie bestormden. De betogers zeiden dat helemaal niet van plan te zijn, maar alleen te willen voorkomen dat het leger en de politie hen verdrijven van het Tahrir-plein.