Kredietbeoordelaar Fitch geeft Portugal junkstatus

A man walks past graffiti announcing a general strike during the strike itself in Lisbon on November 24, 2011. Flights and public transport were disrupted in Portugal as workers staged nationwide strikes in protest at a tough 2012 austerity budget aimed at helping the country pay its debt. AFP PHOTO/PATRICIA DE MELO MOREIRA Een man loopt langs een muur met graffiti waarop de staking van vandaag wordt aangekondigd. Foto AFP / Patricia de Melo Moreira

Kredietbeoordelaar Fitch Ratings heeft vandaag de rating voor Portugal verlaagd tot junk-status en waarschuwt vanwege de recessie voor verdere afwaarderingen. Fitch verlaagde de Portugese kredietstatus met een stap naar BB-plus en handhaaft de negatieve verwachtingen.

De “grote fiscale onevenwichtigheden, hoge schuldniveaus in alle sectoren en zwakke economische vooruitzichten” betekenen dat een investment-grade-waardering niet langer gerechtvaardigd is, stelt de Fitch. Moody’s Investors Service gaf Portugal in juli al in de junkstatus.

Fitch stelt dat de toenemende economische druk in Europa een rol zal spelen in de verwachte krimp van de Portugese economie, die op drie procent wordt geschat. “De recessie maakt het bezuinigingsplan van de regering veel uitdagender en zal een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van bankactiva”, aldus Fitch.

De degradatie van Portugal tot junkstatus komt op de dag dat Portugal het toneel is van de grootste staking sinds tijden. Grote delen van het publieke leven liggen lam doordat werknemers uit verschillende sectoren uit protest tegen de verplichte bezuinigingen het werk neerleggen.

    • Dirk Wijnand de Jong