Kortkolom economie

Deeltijd-WW had maar beperkt effect in 2009

Den Haag. De deeltijd-WW had maar een beperkt effect op de werkloosheid tijdens de recessie in 2009. Dat blijkt vandaag uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). De Nederlandse economie kromp tijdens die recessie met 3,5 procent, maar de werkloosheid steeg slechts met 1,6 procent. Dat kwam volgens het CPB vooral doordat bedrijven hun personeel in dienst hielden, ook al was er minder werk. De deeltijd-WW zorgde hooguit voor 0,1 tot 0,2 procent minder werkloosheid, aldus het CPB. Op het hoogtepunt maakten bijna veertigduizend mensen gebruik van deze regeling. Zowel werkgeversorganisaties als vakbonden pleitten deze week voor herinvoering van de deeltijd-WW. Maar minister Kamp (Sociale Zaken, VVD) zei gisteravond dat hij het middel (nog) niet wil inzetten. (Novum)

Horeca kampt met dalende omzet

Rotterdam. De omzetgroei in de horeca is in het derde kwartaal van 2011 gehalveerd in vergelijking met de eerste twee kwartalen van dit jaar. Vergeleken met een jaar geleden steeg de omzet echter met 3,1 procent. Die stijging komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat de cijfers vandaag presenteerde, door de hogere prijzen in de horeca. Cafetaria’s boekten de grootste omzetgroei met 6 procent, maar ook hotels en restaurants zagen hun omzet met gemiddeld 3,5 procent stijgen. Cafés deden het minder goed: de omzet daalde met 0,7 procent ten opzichte van vorig jaar. De daling van de totale omzet in het derde kwartaal is de eerste omzetdaling na vier kwartalen van groei. Volgens het CBS heeft dit vooral te maken met het slechte weer in juli en augustus. (NRC)

‘UWV reageert slecht en frustreert onderzoek’

Amsterdam. Uitkeringsinstantie UWV behandelt klachten slecht en frustreert onderzoek hiernaar door trage en zelfs onjuiste informatie te geven. Dat schrijft Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer in een rapport over het UWV dat vandaag is gepubliceerd. De ombudsman heeft de afgelopen periode honderden klachten over het UWV ontvangen. Naar aanleiding daarvan onderzocht hij acht veel voorkomende klachten. Brenninkmeijer concludeert dat het UWV niet het vermogen heeft om uit te zoeken waar problemen ontstaan, dit uit te leggen aan de burger en toe te geven dat er een fout is gemaakt. Het rapport is inmiddels voorgelegd aan het UWV. De raad van bestuur heeft toegezegd constructief mee te werken aan verbeteringen. (Novum)