'Kom je toch op straat breezertjes drinken'

Het verzet tegen de bezuinigingen op kunst in Amsterdam was groot bij de vergadering van de commissie Kunst. Het CDA wil alvast meer korten.

Bij de vergadering van de Amsterdamse raadscommissie voor Kunst speelden dinsdag kinderen van de Amsterdamse muziekschool om te protesteren tegen de bezuinigingen. De tribune was afgeladen met kinderen van de jeugdtheaterscholen en hun ouders, en er hadden zich 33 mensen gemeld om hun zegje te doen.

In de periode 2013-2016 wil wethouder Gehrels (Cultuur, PvdA) 6,5 miljoen euro bezuinigen op kunstinstellingen. Het totale bedrag voor kunst en cultuur zal van 89,1 miljoen naar 82,6 miljoen euro gaan. Daardoor, denkt de wethouder, zullen zo’n veertig instellingen verdwijnen.

Door de grote belangstelling werd de vergadering noodgedwongen in tweeën gesplitst: door het grote aantal sprekers kwamen de raadsleden gisteravond pas aan de beurt.

Bijna alle sprekers, van filmregisseur Ben Sombogaart tot de cultuurcoördinator van openbare basisschool Rosa Boekdrukker, pleitten voor het intrekken van de bezuinigingen.

Dat ging op een emotionele en soms humoristische manier. Zoals de twee meisjes van de Amsterdamse JeugdteJaterschool, die een stukje opvoerden voor de raadsleden.

De een: „Wat moet ik doen als ik op woensdagmiddag niet meer naar de jeugdtheaterschool kan?”

De ander: „Ah joh, dan kom je gewoon bij ons op straat hangen. Lekker breezertjes drinken.”

Of de leider van muziektheater Orkater, Marc van Warmerdam, die zijn broer citeerde, filmregisseur Alex van Warmerdam. Deze had zich in zijn dankrede maandagavond, toen hij de Taalunie Toneelschrijfprijs ontving, sceptisch getoond over de protesten. „Alex zegt: ‘Er is nog verf. Kunnen kunstenaars schilderen. En er is nog hout. Kunnen theatermakers een podiumpje van bouwen.’ Gelukkig hebben we niet allemaal zo’n broer. Want hij vergeet dat de instellingen hard nodig zijn.”

Veel sprekers pleitten voor behoud van kinderfilmfestival Cinekid, dat in zijn voortbestaan wordt bedreigd. Onder hen bevond zich het bedrijf IJsfontein, dat zich specialiseert in ‘interactieve communicatie’ en games, en dat het kinderfilmfestival sponsort. Hun opmerkingen leidden tot kritische wedervragen uit de commissie, onder andere van Pitt Treumann van de partij Red Amsterdam. „Als die games zo’n geldmachine zijn, waarom organiseert uw bedrijf dan niet Cinekid?”

Gisteravond bleek dat de drie grootste partijen (PvdA, VVD en GroenLinks) niet willen tornen aan de hoogte van de bezuinigingen. Wel vindt GroenLinks dat de verdeling anders moet.

In het plan van wethouder Gehrels is voor dertien topinstellingen 56 miljoen euro beschikbaar; voor 13 niet met name genoemde ‘functies’ (waaronder één productiehuis theater en één jeugdtheatergezelschap) 16 miljoen, en voor de overige instellingen 13,6 miljoen.

GroenLinks stelde voor de topinstellingen af te romen, om dat geld aan de middelgrote en kleinere instellingen te geven. Raadslid Evelien van Roemburg: „Zij vormen tenslotte de échte Amsterdamse basisinfrastructuur.”

Het oppositionele D66 pleitte voor de invoering van het ‘Duitse model’ waarbij topinstellingen hun huidige subsidies behouden, maar wel de talentontwikkeling, de productiehuizen en de kleinere theaters onder hun hoede nemen.

Het CDA verbaasde menigeen door te zeggen dat de huidige bezuinigingen ontoereikend zijn, met het oog op „het zware economische weer op komst”. Het stelde voor de bezuinigingen op kunst en cultuur op te trekken naar 12,5 miljoen.

VVD liet weten wel te voelen voor het idee van de Amsterdamse Kunstraad voor een ‘uitstappremie’. Kunstinstellingen krijgen dan eenmalig drie keer hun jaarlijkse subsidiebedrag, maar „daarna zien we je nooit meer”, aldus raadslid Marja Ruigrok.

Volgende week woensdag spreken gemeenteraad en wethouder verder over de bezuinigingen.

    • Yaël Vinckx