Jazzdrummer Paul Motian (80) overleden

Jazzdrummer en componist Paul Motian is dinsdag overleden in Manhattan. De muzikant werd in de jaren vijftig bekend als lid van het trio van pianist Bill Evans en inspireerde generaties collega’s door zijn gevoel voor timing. Motion is 80 jaar geworden.

Met Bill Evans was hij onder meer te horen op Waltz for Debby en Sunday at the Village Vanguard. Motian speelde ook lange tijd samen met pianist Keith Jarrett, bassist Charlie Haden en gitarist Bill Frisell. In 1972 maakte hij met Conception Vessel zijn debuut als bandleider.

„Hij was een natuurtalent, een buitengewoon swingende en expressieve freejazzdrummer met een onbeschrijflijk scherp gevoel voor ritme”, zei vriend Joe Lovano, een tenorsaxofonist die in 1981 met Motian begon op te treden.

Motian maakte tientallen albums. Zijn werk als componist karakteriseerde Lovano als „meeslepend mooi”. Ook Keith Jarret zei dat Motian gevoel had voor compositie. „Hij had een aangeboren liefde voor het liedje.”