internationaal

None

Duits Expressionisme

De Pinacothèque de Paris laat in een expositie over het Duitse Expressionisme uit het begin van de twintigste eeuw de verschillen en de oorsprong zien van het werk van kunstenaars van Der Blaue Reiter uit München (met o.a. Kandinsky, Marc, Macke en Jawlensky) en Die Brücke uit Dresden (o.a. Pechstein, Nolde en Heckel).

Tot 11 maart, 28, Place de la Madeleine. www.pinacotheque.com

Diane Airbus

Vijfendertig jaar na haar dood is het werk van de Amerikaanse fotografe Diane Airbus (1923-1971) nog steeds fascinerend. Arbus is vooral bekend door haar portretten van reuzen, freaks en excentriekelingen, maar ook fotografeerde ze eenzaamheid en ouderdom, het menselijk lichaam in al zijn facetten, echtparen en het Amerika van de jaren zestig. In het Jeu de Paume , Parijs is nog t/m 5 februari een overzichtstentoonstelling.

Tot 5 febr, 1, Place de la Concorde. www.jeudepaume.fr

René Magritte

Een expositie in de Albertina in Wenen onderzoekt de relatie tussen de schilderijen van de Belgische (surrealistische) schilder René Magritte (1898-1967) en zijn commerciële werk. Ook laat het museum de invloed van de popcultuur zien. Met zo’n honderdvijftig werken; schilderijen, tekeningen, collages en zelden getoonde foto’s.

T/m 26 febr, Albertina Platz 1. www.albertina.at.

Art Basel Miami Beach

Het jaarlijkse sociale en culturele hoogtepunt van de Amerikaanse kunstwereld is Art Basel Miami Beach. Meer dan 260 galeries uit de hele wereld tonen er kunstwerken van zo’n 2000 kunstenaars uit de 20ste en 21ste eeuw. Maar ook in de hotels in het Art Deco district en in de leegstaande loodsen van downtown Miami kan de kunstliefhebber terecht voor de nieuwste kunst.

Van 1 t/m 4 december. www.artbaselmiamibeach.com.

Museumnacht

Vier nieuwe tentoonstellingen worden tijdens de Museumnacht op 1 december in het S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Aktuele Kunst) in Gent geopend. Vanaf 18u geven ‘gouden gidsen’ rondleidingen bij het werk van Mekhitar Garabedian, Coming People, Wouter Feyaerts en RAAK. Er zijn performances door Coming People 2011, Cassette presenteert AutoReverse, een geïmproviseerde muziekmarathon waarbij het publiek wordt meegenomen en kunstenaars en conservatoren geven een toelichting. Museum Afterparty tussen 23-03u.

www.smak.be

Maurizio Cattelan

Voor zijn eerste grote overzicht heeft de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan (1950), vaak omschreven als de hofnar van de kunstwereld, bijna zijn complete oeuvre van 130 stukken met stevige, witte nylon touwen opgehangen in het hart van Guggenheim, New York. Niks beschaafde expositie, geen brave historische opeenvolging, maar alles boven, onder, naast en op elkaar, als prijzen op de kermis. Met o.a. Felix (2001), het skelet van een kat die door Cattelan is uitvergroot tot formaat Tyrannosaurus Rex, het levensechte wassen beeld van paus Johannes Paulus II die ter aarde is gestort, tot de honderden opgezette duiven, die Cattelan gebruikte voor zijn installatie Tourists en die nu als vliegende ratten naast de andere werken zijn neergestreken.

T/m 22 jan, 1071, 5th Avenue. www.guggenheim.org