Honderdste Tour de France start op onaangeroerde Corsica

De Tourstart van 2010 in Rotterdam: gele truidrager Fabian Cancellara en Lance Armstrong (r). Foto NRC / Bas Czerwinski

De Tour de France van 2013 gaat van start op Corsica. Meer details over het Grand Depart van de honderdste Ronde van Frankrijk worden op 6 december gegeven in Ajaccio, de grootste stad van het eiland.

De grootste wielerwedstrijd van het jaar was nooit eerder te gast op het eiland in de Middellandse Zee dat grotendeels bestaat uit heuvel- en bergachtig gebied. Het is het enige van de 96 departementen van Europees Frankrijk dat nog nooit is aangedaan door La Grande Boucle.

Volgend jaar start de Tour buiten Frankrijk. Het Belgische Luik organiseert 30 juni het Grand Depart. Het volledige rittenschema van de Tour van 2013 wordt pas volgend najaar bekend. Organisator ASO heeft al een paar jaar de wedstrijd Criterium International op Corsica waarbij het zuidelijk deel van het eiland wordt aangedaan. Er wordt dan in de vorm van een drieluik gereden: een bergetappe, een vlakke rit en een tijdrit.

    • Jules Seegers