Het schild is net hoog genoeg

Journalists (L) cover events as Egyptian protesters clashes with riot police along a road which leads to the Interior Ministry, near Tahrir Square, in Cairo on November 23, 2011. Fresh clashes erupted between protesters and police in Cairo with three more people reported killed on the fifth day of violence that has left at least 31 people, according to the health ministry. AFP PHOTO /MOHAMMED HOSSAM
Journalists (L) cover events as Egyptian protesters clashes with riot police along a road which leads to the Interior Ministry, near Tahrir Square, in Cairo on November 23, 2011. Fresh clashes erupted between protesters and police in Cairo with three more people reported killed on the fifth day of violence that has left at least 31 people, according to the health ministry. AFP PHOTO /MOHAMMED HOSSAM AFP

Journalisten verschansen zich achter een bewakershuisje in een straat rond het Tahrirplein. Zij leggen de demonstranten vast die wegduiken achter het schild. Voor de vijfde dag op rij trokken betogers gisteren door de straten van Kairo. VN-mensenrechtencommissaris Navi Pillay sprak zich tegenover persbureau AP uit tegen het overheidsgeweld. „Sommige beelden van het Tahrir-plein, waaronder het afranselen van gevangengenomen demonstranten, zijn diep schokkend, net zoals de berichten over onbewapende demonstranten die worden beschoten met kogels.” Pillay vroeg om een onmiddellijk, onafhankelijk onderzoek naar het geweld in Egypte.

De afgelopen dagen kwamen al meer dan 31 mensen om het leven bij het aanhoudende geweld. Mensenrechtenorganisaties schatten dat aantal zelfs hoger, op 38 doden. Volgens journalisten van de BBC zijn de straten gevuld met rook, op sommige plekken is de straatverlichting afgesloten.

Het geweld houdt aan ondanks de verklaring van de Egyptische legerleiding dinsdag. Legerleider Hussein Tantaw verklaarde dat het leger bereid is de macht over te dragen, als het volk daartoe in een referendum beslist. Ook beloofde het leger presidentsverkiezingen in juni volgend jaar. Dat is volgens de demonstranten niet genoeg. Zij blijven sceptisch. Maandag zijn er parlementsverkiezingen in Egypte.