Het jaar van het mega-verhaal

De aardbeving en nucleaire ramp in Japan, de Arabische Lente, de dood van Bin Laden, van Gaddafi, de rellen in Londen, de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan… 2011 was het jaar van het mega-verhaal.

Ook al is het verhaal van 2011 nog niet afgeschreven, AP maakte begin deze maand alvast een prachtig overzicht. Het persbureau zette op een rijtje wat het afgelopen jaar de journaals beheerste, als inzet voor een conferentie over televisiejournalistiek.

Daarbij zet AP meteen wat interessante cijfers over de toekomst van nieuws op een rijtje. Neem de herfstig voortdurende Arabische Lente, waar sociale media als Facebook en Twitter zonder meer toevoegden (en dat nog altijd doen, zie het bewijs bij NPR-journalist Andy Carvin) aan traditionele verslaggeving, en deels een aandeel leverden aan het hart van het verslag: in de eerste drie maanden van dit jaar bereikten 175 tweets per minuut vanuit de Arabische wereld de rest van de wereld. Dit jaar verdubbelden het aantal Facebookgebruikers en werd het straatgevecht om vrijheid tussen volk en autoriteiten online voortgezet.

Een ander mooi verhaal dat AP weer bovenhaalt is het verslag dat Sohaib Athar per ongeluk op Twitter deed van de gebeurtenissen rond de dood van Bin Laden. Athar, die Lahore had verwisseld voor Abbottabad vanwege de rust, hoorde de helikopters en liveblogde de aanval op het complex van Bin Laden.

Twitter avatar ReallyVirtual Sohaib Athar Uh oh, now I’m the guy who liveblogged the Osama raid without knowing it.

Betekenen deze vernieuwingen in verslaggeving een wisse dood voor televisie? Misschien, maar allerminst voor video. De Arabische revolutionairen plaatsten tijdens de hoogtepunten van de strijd elke minuut zo’n 24 uur aan beeld op YouTube. Volgens AP bestaat de helft van alle dataverkeer nu uit videobeelden. Ze voorspellen dat het in 2015 tweederde zal zijn.

AP eindigt met een positieve noot voor journalisten. Met al dat beeld dat door iedereen de wereld ingeslingerd kan worden is factchecken belangrijker dan ooit. En dus blijft er werk voor AP, en voor ons.

Bekijk de video van AP: