Groene Port

In Champagne komt het gemiddeld zo’n drie keer in de tien jaar voor dat de weersomstandigheden dermate goed zijn geweest dat het jaartal op het etiket vermeld mag worden. Er klinkt dan een luid gejuich in Reims, want deze vintage Champagnes worden fel begeerd door liefhebbers. En omdat dit er altijd meer zijn dan er aanbod is, zijn de prijzen hoog.

Maar dan heeft de gelukkige ook wel een schuimwijn waarmee indruk gemaakt kan worden. Dom Pérignon, Roederer Cristal of Clos du Mesnil zijn de perfecte Champagnes om een leuke deal te besluiten, tijdens een gezellige vernissage of gewoon omdat het weekend is.

Ofschoon port dezelfde vintageregelmaat kent, zijn z’n gebruiksmomenten veel zeldzamer. De trots van de Dourovallei moet in de kelder wachten op het moment dat bruidsparen zilver worden, de kinderen hun eigen eerste huis betrekken of Abraham aan de deur staat. Dan toveren we zo’n fles uit het geboortejaar te voorschijn, decanteren ‘m, om daarna voorzichtig te nippen.

Nu vinden de moderne portmarketeers dat eigenlijk helemaal niks. Zij zijn de mening toegedaan dat in onze fast moving consumptiemaatschappij de zwakte van vintageport zijn grote kracht om te ouderen is. De schier onsterfelijkheid van zo’n port met jaartal (deze kan zo maar zeventig jaar of ouder worden) voorkomt de doorstroming. Zij doen er dus alles om te benadrukken dat vintageport ook jong lekker is. En dat is iets dat wij in Huize Hamersma overigens graag beamen.

Zo staat bij ons zondagavond 19.00 uur al jaren in het teken van Studio Port. Dan drinken we tijdens de inspanningen van Ajax, Vitesse en NEC jonge vintage port en eten er met het bord op schoot Stilton bij. En dat bevalt een stuk beter dan alcoholvrij bier en een lauwe worst in het stadion.

Sinds kort kunnen we nu tijdens de samenvattingen, herhalingen en schoten uit de tweede lijn zelfs het milieu sparen. Want een van de belangrijkste portshippers heeft zijn range uitgebreid met een groene port. Weliswaar is deze Graham’s Reserve Port Natura (€ 12,99. Gall & Gall) geen vintage, maar het feit dat deze gemaakt is van biologisch geproduceerde druiven vergoedt een hoop. Mevrouw Hamersma en ik gaan er zondag helemaal voor zitten. Op de Reserve bank.

    • Harold Hamersma