Fuentes alsnog vervolgd om Operación Puerto

De Spaanse arts Eufemiano Fuentes en zes anderen onder wie zijn zus Yolanda en de voormalige ploegleiders Manolo Saiz en Vicente Belda moeten voor de rechter verschijnen op verdenking van betrokkenheid bij een dopingnetwerk. Het zevental wordt in verband gebracht met Operación Puerto en wordt verdacht van het in gevaar brengen van de publieke gezondheid. Dat heeft de rechtbank van Madrid gisteren laten weten.

Operación Puerto dateert al van vijf jaar geleden. Op 23 mei 2006 werd de rust in het huis en laboratorium van Fuentes wreed verstoord toen de Guardia Civil na vier maanden onderzoek voldoende bewijzen in handen dacht te hebben om onder de naam Operación Puerto verschillende invallen te doen.

In Fuentes’ laboratorium was bloed afgenomen van wielrenners en andere sporters van wie het aantal rode bloedlichaampjes kunstmatig werd verhoogd en via transfusie weer werd ingebracht om zo het vermogen om zuurstof op te nemen te vergroten.

Meer dan honderd zakken met bevroren bloed zouden volgens de Spaanse officier van justitie het bewijs moeten zijn in een strafzaak. Destijds gingen Fuentes en andere betrokkenen vrijuit omdat er geen dopingwet in Spanje bestond. Die kwam er eind 2006 alsnog. De rechtbank verdenkt Fuentes en de anderen echter van het ingevaar brengen van de volksgezondheid.

Operación Puerto zorgde aanvankelijk voor een schok in de sportwereld. De Duitser Jan Ullrich en de Italiaan Ivan Basso werden onder anderen in verband gebracht met Fuentes. Basso gaf later toe dat hij zich wilde laten behandelen door Fuentes en werd geschorst.