film

The Artist

Een bijna tekstloze, Franse zwart-witfilm, met titelkaarten en een soundtrack vol oude ballroomjazz. Marketingtypes braken zich vast het hoofd erover: hoe The Artist te verkopen? Als gimmickfilm? Als must see-film? Dat laatste is The Artist zeker, al is het maar omdat hij zo ongehoord slim, grappig en ontroerend is. Een bijna perfecte, hartverwarmende film. The Artist geldt als een Oscarkandidaat in meerdere categorieën, waaronder beste acteur: Jean Dujardin als zelfingenomen held van de stille film George Valentin. Een uitdovende ster die in een A Star is Born-script het pad van Peppy Miller kruist, actrice van de toekomst. The Artist biedt een droomwereld die historisch is, maar ook exotisch en opwindend als Avatar. Hier gebeurt iets magisch: het is een tragikomedie die je op allerlei niveaus raakt.

Nova Zembla 3D

Aan wie het maar horen wilde vertelde regisseur Reinout Oerlemans bij zijn veelvuldige mediaoptredens dat Nova Zembla, de eerste grote Nederlandse film in digitaal 3D, vooral bedoeld is als familiefilm, geschikt voor een gezinsuitje. Maar Nova Zembla gaat rauw van start met de verwrongen gezichten van ruwe zeebonken die woest inhakken op wat later een ijsbeer blijkt te zijn. Niet direct een opening voor alle leeftijden. Pas na verloop van tijd komt Nova Zembla tot rust, en dan gaat de film meer lijken op een klassiek jongensboek. In de film ontbreekt een dramatisch keerpunt – een climax waarin alles samenkomt. Blijft over een film die getuigt van grote ambitie en veel durf – technisch gezien een geweldige prestatie. Maar ook een film waarvan de inzet nooit helemaal helder wordt en die de kijker betrekkelijk siberisch laat.

Kes

Kes (1969) is een van die meesterwerken van de filmgeschiedenis die door niemand is gezien. Hoog tijd dus om die inhaalslag te maken nu EYE de gerestaureerde versie van de tweede film van de Engelse regisseur Ken Loach (1936) in roulatie brengt. Loach richt zijn camera al zijn hele filmende leven op de Engelse onderklasse. Dat is zijn focus. De film introduceert het jongetje Billy op een kruispunt in zijn leven. Over een paar weken zal hij van school af moeten om te gaan werken. Liever niet in de mijnen, zoals zijn broer. Maar wat dan wel? Hij brengt die laatste weken door met het trainen van een torenvalk. Kes is teder in zijn observaties, en wreed in zijn conclusies over de plek van de mens in de Engelse maatschappij.

Duivelse Dilemma’s

De Balie brengt vier avondvullende programma’s met ‘Duivelse Dilemma’s’. Filmmakers vertellen in films van veertig minuten een verhaal, waarin hun personages voor een keuze tussen kwaden komen te staan waarvoor één juiste oplossing ontbreekt. De eerste film is Drone van Jaap van Heusden op 29 november 20u over een jonge F16-piloot met mysterieuze pijn in zijn arm. Discussie met o.a. filosoof Ad Verbrugge en hoogleraar Internationaal Strafrecht en advocaat Geert-Jan Knoops. Op 7, 14 en 21 december volgen andere Duivelse Dilemma’s.

www.debalie.nl