Excuses legertop voor doden van burgers in Kairo

De politie en duizenden activisten, die eisen dat het Egyptische leger de macht aan burgers overdraagt, namen vanochtend een bestand in acht na vijf dagen van straatgevechten in het centrum van de hoofdstad Kairo. Het bestand is tot stand gekomen door bemiddeling van islamitische geestelijken.

De regerende militaire raad publiceerde gisteravond een verklaring waarin hij zijn excuses aanbood voor het verlies van levens tijdens de gevechten. In totaal zijn daarbij tot dusverre zeker 35 mensen om het leven gekomen. Meer dan 2.000 mensen hebben verwondingen opgelopen.

Het leger beloofde in de verklaring alles te doen om een herhaling van het geweld te voorkomen. Militairen hebben inmiddels barricades gebouwd met prikkeldraad om activisten en politie uit elkaar te houden in de straten die van het centrale Tahrirplein leiden naar het naburige ministerie van Binnenlandse Zaken. Daar hebben de meeste gevechten zich afgespeeld.

Maar de spanning blijft haast tastbaar in Kairo, en eveneens in enkele andere steden, vier dagen voor het begin van de parlementsverkiezingen, de eerste sinds de val van president Hosni Mubarak in februari. De demissionaire minister van Binnenlandse Zaken, Mansour al-Essawy, heeft volgens de Arabische tv-zender Al-Jazeera voorgesteld de verkiezingen uit te stellen. Er zijn eerder suggesties in deze richting geweest maar vooralsnog gaan ze gewoon door.

De voorzitter van de militaire raad, veldmaarschalk Tantawi, heeft twee dagen geleden in een concessie beloofd dat de eerste helft van volgend jaar al presidentsverkiezingen plaatshebben, waarna de militaire raad zal terugtreden.

Maar dat is de activisten op het Tahrirplein niet genoeg. Tantawi zei immers niets over een eerder ingediend kabinetsvoorstel om het leger te bestempelen tot een soort hoeder van de grondwet, en evenmin over de eis van het leger dat de civiele politiek zich verre houdt van de legerbegroting.

De activisten vermoeden dat de generaals op die manier greep op de macht willen houden.

Op het Tahrirplein in het centrum van Kairo scandeerden duizenden demonstranten vanochtend: „Wij gaan niet weg, hij vertrekt”. Daarmee werd gedoeld op veldmaarschalk Tantawi. Anderen schreeuwden: „Ga weg maarschalk, Egypte wordt niet geregeerd door een veldmaarschalk.” (AFP, AP, Reuters)