Espresso met de woordvoerder van de Talibaan

Afgelopen maandag maakten de Pakistaanse Talibaan bekend dat er al sinds het begin van de maand een landelijke wapenstilstand geldt. Maar enkele uren voor de verklaring vielen Talibaanstrijders een politiebureau in de noordwestelijke stad Dera Ismail Khan aan.

Veiligheidstroepen omsingelen het politiestation in Daraban nabij Dera Ismail Khan in Pakistan. Foto AP / Kashif Naveed

Talibaan

Afgelopen maandag maakten de Pakistaanse Talibaan bekend dat er al sinds het begin van de maand een landelijke wapenstilstand geldt. Maar enkele uren voor de verklaring vielen Talibaanstrijders een politiebureau in de noordwestelijke stad Dera Ismail Khan aan. Twee agenten vonden de dood, vier raakten gewond; een Toyota werd totaal vernield. Het klinkt als een scenario van Monty Python, maar de woordvoerder van de Talibaan vindt het niet grappig. ‘Er was helemaal geen wapenstilstand,’ legt hij uit. Weet hij dat heel zeker? De woordvoerder kijkt mij geërgerd aan. ‘Als wij een staakt-het-vuren hadden afgekondigd,’ zegt hij, ‘zouden we het politiebureau niet hebben aangevallen.’ Hoe moet het nu met de Toyota Corolla? ‘Die is niet veel meer waard,’ zegt de woordvoerder van de Talibaan. ‘Hopelijk zijn ze goed verzekerd.’

Een anonieme commandant van de Talibaan heeft gezegd dat er wel degelijk een staakt-het-vuren geldt, maar dat dit betrekking heeft op de regio Zuid-Waziristan. ‘Waar?’ zegt de woordvoerder van de Talibaan. ‘Waar ligt dat?’ In het zuiden van Waziristan, vertel ik. ‘Nog nooit van gehoord,’ zegt de woordvoerder. ‘Maar ik zou er niet in een Toyota naartoe rijden. Dikke kans dat ie wordt doorzeefd.’ Geen staakt-het-vuren dus? De woordvoerder neemt een slokje espresso. ‘Heel misschien in Zuid-Wazirië,’ mompelt hij. ‘Ze spreken daar vast een moeilijk dialect en dan is een misverstand zo de wereld ingeholpen.’ De Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken liet weten dat de regering geen formele gesprekken voert met de Talibaan, maar als zij een staakt-het-vuren hebben afgekondigd, dan verwelkomt hij dat zeer. ‘We hebben geen staakt-het-vuren afgekondigd!’ schreeuwt de woordvoerder en hij pakt zijn pistool en begint te schieten. Als de kruitdampen zijn opgetrokken, zegt hij: ‘Duidelijk?’

    • Ernest van der Kwast