Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Enquête NRC: VVD’ers tevreden, behalve over de PVV

Uri Rosenthal heeft geen goede beurt gemaakt onder de bestuurders van zijn partij. Foto Novum / Bart Maat

De VVD maakt zich zorgen over de groeiende invloed van de PVV en de SGP op het kabinetsbeleid. VVD-bestuurders willen in een eventueel volgend kabinet liever met D66 samenwerken dan met de huidige gedoogpartner.

Bijna de helft van premier Rutte’s partij vindt dat de VVD zich meer zou moeten onderscheiden van Geert Wilders’ PVV. En een enorm percentage van de partij vindt het merkbaar dat Nederland een liberale premier heeft: 92 procent.

Dat zijn de belangrijkste resultaten uit een enquête die onderzoeksbureau OverheidInNederland.nl en NRC Handelsblad hebben gehouden onder bijna tweeduizend VVD-bestuurders, aan de vooravond van het VVD-congres van komende zaterdag. Uit de enquête blijkt ook dat de meeste van de 670 VVD-bestuurders die reageerden Mark Rutte de beste bewindspersoon voor de partij vinden.

‘Rosenthal slechtste VVD-bewindspersoon’

Over enkele onderwerpen die op dit moment gevoelig liggen in Den Haag zijn de VVD’ers verdeeld. Vooral over het stemgedrag van de Tweede Kamerfractie rond het gedogen van weigerambtenaren en de zondagsrust zijn de bestuurders kritisch. Bij de steun aan premier Mark Rutte steekt de waardering voor de overige bewindspersonen magertjes af: slechts 4 procent vindt minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) de beste.

32 procent van de bevraagde bestuurders vindt minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal de slechtste VVD-bewindspersoon. Fractieleider Stef Blok is in de Tweede Kamer niet zichtbaar genoeg, vindt 21 procent.

Lees vanmiddag meer over dit onderwerp in NRC Handelsblad of de digitale editie (alleen voor abonees) in de artikelen ‘Rutte is top’ en ‘Rosenthal: wij zijn niet naar binnen gekeerd’.