Duitse president Wulff houdt 5 mei-lezing volgend jaar

De Duitse president Christian Wulff vorige week in Berlijn. Hij zal op Bevrijdingsdag 2012 de 5 mei-lezing geven.
De Duitse president Christian Wulff vorige week in Berlijn. Hij zal op Bevrijdingsdag 2012 de 5 mei-lezing geven. Foto AFP / Johannes Eisele

De 5 mei-lezing wordt volgend jaar op Bevrijdingsdag gehouden door de Duitse president Christian Wulff. Dat heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei vandaag bekend gemaakt.

Elk jaar wordt de nationale viering van de bevrijding in een andere provincie begonnen. In 2012 is dat Noord-Brabant. Wulff spreekt zijn lezing dan uit in de Grote Kerk van Breda. Centraal staat welke gebeurtenissen in de wereld bepalend zijn voor beeldvorming over vrijheid in verschillende generaties.

In 1995 was koningin Beatrix de eerste die de 5 meilezing uitsprak. Vorig jaar hield oud-politicus en hoogleraar Jaap de Hoop Scheffer de 5 meilezing. Anderen die de lezing hebben gehouden zijn de oud-premiers Ruud Lubbers en Wim Kok.

    • Peter Zantingh