diversen

None

De aaibare Mondriaan

Terwijl de beeldtaal van Piet Mondriaan en De Stijl de belangrijkste Nederlandse bijdrage aan de visuele cultuur van de twintigste eeuw is, bleef op Mondriaan en zijn kunst het stigma van koel, kinderlijk en onaanraakbaar rusten. Is dat oordeel niet zeer onterecht? Cultuurhistoricus Léon Hanssen, die een biografie van de schilder voorbereidt, schetst in een lezing op 25 november 15u in het Haags Gemeentemuseum een nieuw profiel: de aaibare Mondriaan.

De lezing is gratis, op vertoon van een toegangsbewijs. www.gemeentemuseum.nl.

Week van het Schrift

Op allerlei plekken in Den Haag is er t/m 27 november aandacht voor de Week van het Schrift. De ontwikkeling van het schrift door de eeuwen heen wordt op tien borden uitgebeeld in de centrale bibliotheek aan het Spui. Bezoekers van de Passage worden uitgenodigd een brief aan de Passage met de hand te schrijven. Haagse auteurs schrijven in cafés op de achterkant van bierviltjes in een gezamenlijke sessie een verhaal. En Ans Hameleers leert het oude ambacht van abstracte kalligrafie aan de hand van haiku’s in Museum Meermanno, zondag 27 nov van 13-17u.

www.weekvanhetschrift.nl

Dutch Mountains

Het boek Dutch Mountains brengt de wereld van architect Francine Houben in beeld, aan de hand van acht projecten in vijf verschillende landen. Op zondag 27 november 15u wordt het boek in het Nederlands Architectuurinstituut gepresenteerd. Journalist Jan Tromp spreekt over de totstandkoming van het boek dat geen architectuurboek wil zijn en Houben vertelt hoe zij met Mecanoo architecten ‘Dutch Mountains’ laat verrijzen in binnen- en buitenland.

www.nai.nl

Karel Appel

Karel Appel (1921-2006) vestigde zich in 1989 in Toscane en werkte er tien jaar lang in de zomermaanden. In de wijngaard van zijn buurman ontstonden beelden, gemaakt van (gevonden) voorwerpen uit de wijnbouw: ploegen, druivenstokken, houten tonnen en karrenwielen. In Studio Toscane in het Amstelveense Cobra Museum worden die beelden, een keramiekinstallatie en schilderijen uit die tijd op een expositie gecombineerd met bestaand en nieuw werk van de Toscaanse schilder en beeldhouwer Roberto Barni (1939) en kunstenaars die in Toscane een atelier hadden of nog hebben: Marino Marini, Jan Dibbets en Janet Mullarney. Bij de expositie houdt gastconservator drs. Werner van den Belt drie lezingen op 25 november, 2 en 16 december om 14u30.

Res activiteiten@cobra-museum.nl

Grafisch geluk

Op 24 november 20u geven drie hedendaagse ontwerpers een inkijkje in hun ontwerppraktijk bij de expositie Grafisch Geluk in Museum Hilversum. Michiel Schuurman, Zeloot (Eline van Dam) en Harmen Liemburg vertellen over hun werkproces en inspiratiebronnen en hun passie voor het drukken.

Res: museumhilversum@hilversum.nl

Franz Liszt

Pianist en Lisztkenner Albert Brussee geeft zondag 27 november 14u een lezing met muziekfragmenten over Franz Liszt in Nederland. De componist bezocht Den Haag, Wassenaar en Scheveningen in 1842.

www.haagsekunstkring.nl