Covers van obscure liedjes

None

popBirdy: Birdy ***

De vijftienjarige Jasmine Van den Bogaerde, uit Engeland, heeft de laatste tijd succes met een onverwachte niche in de popmuziek. Onder de naam Birdy zingt Van den Bogaerde (achternicht van acteur Dirk Bogarde) covers van min of meer obscure liedjes van niet al te bekende muzikanten, zoals The Naked and Famous, Fleet Foxes en Francis and the Lights.

Zo is, dankzij haar hit met zijn nummer Skinny Love, de Amerikaanse zanger Bon Iver nu plotseling een ‘bekende’ naam. Haar versie van dit liedje is meisjesachtig, puur en onschuldiger dan het vertwijfelde origineel – maar ondanks haar leeftijd krachtiger. Haar stem is hoog en galmend, maar kan ook bescheiden zijn. Het is een lieftallige stem die bekoort door helderheid. Birdy interpreteert een liedje als Shelter – van The XX – als een ballade in de weidse stijl van Adele.

De meeste nummers worden door een enkele piano ondersteund, waardoor Birdy vaak als folkzangeres wordt aangemerkt, maar andere liedjes zijn geheimzinnig gearrangeerd met spookachtige gefluister en flarden geluid. In White Winter Hymn van Fleet Foxes blijft ze achter bij het prachtige, veelstemmige origineel. Daar is haar stem te licht.

    • Hester Carvalho