Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Britse lamshartgehaktballetjes

Het moest er een keer van komen. Ik heb het eten van de kat opgegeten.

Toegegeven, het ging niet helemaal per ongeluk. Maar dan had de poes die dobbeltjes lamshart maar beter moeten verstoppen in de vriezer. Een kwartier nadat mijn oog erop was gevallen, had ik een recept gevonden voor iets dat ‘faggots’ heet en had ik een reden om een gehaktmolen aan te schaffen.

Faggot is in dit geval geen oneerbiedige aanduiding van een homoseksueel, maar een Brits gehaktballetje met lever en hart. Die dubbele betekenis levert in Engelse woordenboeken tamelijk hilarische zinnen op als: John likes his faggots with gravy. Maar dat is eigenlijk niet grappig, natuurlijk.

Het Britse faggot en het Franse fagot betekenen oorspronkelijk ‘bundeltje’. Beide afgeleid van het Latijnse fasces, een bundel pijlen. In Engeland was een faggot een bundeltje takken dat gebruikt werd om iets aan te steken, vandaar dat een sigaret ook wel ‘fag’ genoemd wordt. In het geval van het gehaktballetje gaat het vermoedelijk om de ingewanden die, aan elkaar, als een bundel uit het dier komen. Of misschien heet het zo omdat de ingrediënten een samengeraapt bundeltje afvalvlees zijn. Mogelijk komt het uit een heel andere hoek en is het afgeleid van het Italiaanse woord voor lever, fegato.

Traditioneel wordt een faggot – net als een crépinette – gewikkeld in het omentum van het varken, het netachtige vlies dat om de ingewanden zit. Maar in het recept hieronder, van Antony Worrall Thompson op de site van de BBC, wordt het gehakt gebonden als bij een ‘gewone’ gehaktbal, met broodkruim en ei.

Smelt de boter op laag vuur en zweet de ui tot die glazig en zacht is. Hak de lever fijn met een mes. Haal het harde vet van de harten. Haal nu het buikspek en de harten, in stukken gesneden, door de gehaktmolen. (Je kunt het ook aan de slager vragen, maar daar is natuurlijk geen lol aan.) Meng al het vlees met de afgekoelde uien, de fijngesneden kruiden, peper en zout, het ei en het broodkruim.

Vorm nu 12 balletjes of burgertjes van het mengsel en zet ze een uurtje in de koelkast.

Bak de faggots in een pan tot ze mooi bruin zijn aan beide kanten. Bak ze vervolgens ongeveer 10 minuten tot ze van binnen gaar zijn in een voorverwarmde oven van 180 graden. Serveer twee tot drie faggots per persoon. Lekker met gekarameliseerde rode ui en rodewijnjus.

De poes zal het nog een dag met brokjes moeten doen.

Thuiskok heeft vijf auteurs: Janneke Vreugdenhil (maandag), Menno Steketee (dinsdag), Roos Ouwehand (woensdag), Joël Broekaert (donderdag) en Joep Habets (vrijdag).

Uw reacties zijn welkom op nrc.nl/thuiskok