Beschuldigingen van fraude rond komende verkiezingen Congo

A Congolese voter looks for his name on a list taped on a wall of a polling station in Kinshasa on November 24, 2011. Four days from elections that some analysts doubt can take place on time, Congolese electoral officials were rushing on November 24 to overcome the challenges of crumbling infrastructure and a territory two-thirds the size of Western Europe. The November 28 presidential and parliamentary polls are only the second in the Democratic Republic of Congo since back-to-back wars from 1996 to 2003, and the scars from those conflicts -- together with the country's massive size -- mean officials face a raft of logistical headaches. AFP PHOTO / GWENN DUBOURTHOUMIEU
A Congolese voter looks for his name on a list taped on a wall of a polling station in Kinshasa on November 24, 2011. Four days from elections that some analysts doubt can take place on time, Congolese electoral officials were rushing on November 24 to overcome the challenges of crumbling infrastructure and a territory two-thirds the size of Western Europe. The November 28 presidential and parliamentary polls are only the second in the Democratic Republic of Congo since back-to-back wars from 1996 to 2003, and the scars from those conflicts -- together with the country's massive size -- mean officials face a raft of logistical headaches. AFP PHOTO / GWENN DUBOURTHOUMIEU Een Congolese kiezer zoekt een naam op een lijst van kandidaten. Foto AFP / Gwenn Dubourthoumieu

Drie dagen voor de verkiezingen in Congo duiken zware aantijgingen van fraude op, gericht aan de kiescommissie van het land. De grootste concurrent van zittend president Kabila verdenkt de kiescommissie ervan van plan te zijn massaal te frauderen in het voordeel van Kabila.

Volgens de partij van de 78-jarige en met slechte gezondheid kampende Etienne Tshisekedi, de UDPS, is “bijna 55 procent” van de 64.000 stemlokalen op de hand van Kabila. De voorzitter van de kiescommissie, pastoor Daniel Ngoy Mulunda, is voormalig spiritueel adviseur van Kabila, maar hij ontkent de aantijgingen en belooft dat de verkiezingen voor parlement en president eerlijk zullen verlopen.

Stemlokalen hebben nog steeds geen stembiljetten

Medeschuldig aan de beschuldigingen is het gebrek aan stembiljetten. Duizenden tonnen aan stembiljetten, zo’n 64 miljoen, moeten samen met andere benodigdheden nog worden geleverd aan de stemlokalen, drie dagen voor de verkiezingen in een land dat praktisch geen infrastructuur heeft.

De kiescommissie heeft de afgelopen dagen al alarm geslagen over de naderende deadline. Mulunda heeft de hulp ingeroepen van Angola, Zuid-Afrika en de Verenigde Naties om met vliegtuigen en helikopters de materialen over het land te verdelen.

Bemba roept op tot eenheid onder oppositie

Ondertussen roert zich ook oud-rebellenleider Jean-Pierre Bemba. De oppositie lijkt te versplinterd om één gedegen tegenkandidaat naar voren te schuiven en de verliezende presidentskandidaat van 2006 heeft zijn steun uitgesproken voor de drie belangrijkste tegenstanders van Kabila. Hij riep op tot het kiezen van één kandidaat om die een zo groot mogelijke kans te geven Kabila te verslaan, maar gaf zelf geen voorkeur voor een van de drie mannen. Bemba mag zelf niet meedingen naar het presidentschap: hij deed z’n uitspraken vanuit de gevangenis in Den Haag, waar hij wacht op zijn proces voor het Internationale Strafhof.

Bemba verloor in 2006 nipt van Kabila in een tweede ronde. De verkiezingen werden destijds getekend door geweld tussen zwaarbewapende aanhangers van beide zijden. Twee jaar later werd Bemba gearresteerd in zijn woning in Brussel, voor vermeende oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid tijdens een burgeroorlog tussen oktober 2002 en maart 2003 in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Aanpassingen in kieswet maken nieuwe termijn Kabila mogelijk

Kabila paste eerder dit jaar de kieswet in zijn eigen voordeel aan. Een absolute meerderheid is niet langer nodig; de president wordt nu in één ronde gekozen. Bovendien mag een president voortaan meer dan twee termijnen blijven zitten. Kabila werd president na de moord op zijn vader, Laurent-Désiré Kabila, in januari 2001. In 2006 werd hij al eens herkozen.

    • Peter van der Ploeg