beeldende kunst

None

Zand

Ieder jaar wordt een fotograaf, filmmaker of beeldend kunstenaar gevraagd om de aanleg van de Tweede Maasvlakte vast te leggen. Dit jaar ging de opdracht naar Erik Wesselo (1964), een conceptueel kunstenaar die werkt met fotografie, film, video en tekeningen. Wesselo reisde hiervoor naar Rameshwaram (Zuid-India), Seamangeum (Zuid-Korea) en Palm Jumeirah (Dubai) waar hij de aanleg en het verdwijnen van land vastlegde op polaroids en 16 mm filmbeelden. Deze beelden combineert hij met de beelden die hij van Maasvlakte 2 maakte in Zand in het Nederlands Fotomuseum Rotterdam.

26 nov t/m 15 jan, Wilhelminakade. www.nederlandsfotomuseum.nl

Mijn naam is Cohen

Weinig namen zetten zo’n stempel op de dragers ervan als de oer-Joodse achternaam ‘Cohen’ (die ‘priester’ betekent). Fotograaf Daniel Cohen en journaliste Mischa Cohen (geen familie) zochten naar de persoonlijke verhalen van vijfentwintig Amsterdamse naamgenoten en fotografeerden en interviewden hen in hun stad: vrouw, man, orthodox, agnost, pro-Palestijns, Israëlisch, joods, niet-joods, eerste, tweede en derde generatie - ze komen allemaal aan het woord. Een selectie van de fotoportretten met quotes uit de interviews is vanaf morgen te zien in het Joods Historisch Museum, Amsterdam.

T/m 11 maart, Amstelstraat. www.jhm.nl

Rotterdam Designprijs

Veel design vanaf dit weekend in Museum Boijmans Van Beuningen. Morgenavond worden de vijftien nominaties voor de Rotterdam designprijs bekendgemaakt. Zaterdag wordt de expositie met werken van de vijftien genomineerden officieel geopend en kan het publiek zijn stem uitbrengen voor de Premsela Publieksprijs.

26 nov t/m 12 febr, Museumpark 18-20. www.designprijs.nl.

Honderd textiele werken

In het programma ‘Design in Boijmans’ verweeft de Amerikaanse Sheila Hicks (1934) kunst, ambacht en architectuur in haar werk. Ze maakt verfloze schilderijen, textiele graffiti en autonome installaties. In Boijmans worden honderd kleine weefwerken (‘minimes’) gepresenteerd, die Hicks de afgelopen vijftig jaar maakte. 26 nov t/m 4 maart. www.boijmans.nl

Tekeningen

Als je ‘eindeloos tekent’, zegt A. Van Campenhout, streep na streep, laag op laag, weefsel boven weefsel, dan kom je uit bij een bijna inktzwart venster op een oneindige ruimte, een overgang van de tastbare wereld naar het immateriële. Ook al zijn de sporen door het onophoudelijk krassen, wrijven en gummen verdoezeld, toch bieden de tekeningen van A. van Campenhout (1957) in Museum de Pont, Tilburg nog altijd een ruim zicht op het schijnbaar uitgewiste beeld.

26 nov t/m 22 jan, Wilhelminapark 1. www.depont.nl.

Stedelijk @ De Ateliers

De Ateliers is een Amsterdams kunstenaarsinstituut. In het pand staan 23 ateliers beschikbaar voor een groep jonge internationale kunstenaars die gedurende twee jaar worden begeleid in hun artistieke ontwikkeling. Veel kunstenaars die hier verbleven, exposeerden ook in het Stedelijk Museum. Nu is er een gezamenlijk filmprogramma, waarbij dieper ingegaan wordt op vier vroegere deelnemers en (gast)docenten. Vrijdag 25 november 20u vertellen filmmakers Melissa Gordon en Lisa Oppenheim o.a. over hun Ateliertijd en hun film Makes Free Will Free over The Herald Time in Londen en New York. Muziek door Eric Bell & Francois Lancien Guilberteau.

Locatie: Stadhouderskade 86. Voertaal: Engels, toegang vrij. Res: reservations@stedelijk.nl