Arrestatiebevel tegen investeerder Antonov

De vraag was altijd waar de 36-jarige Russische investeerder Vladimir Antonov zijn geld vandaan haalde. Maar justitie in Litouwen denkt het antwoord nu gevonden te hebben. Hij haalde het uit de Litouwse Snoras bank, waarvan hij grootaandeelhouder is.

Volgens justitie heeft hij met een zakenpartner honderden miljoenen gebruikt om geld in privéprojecten te steken, zoals de redding van de Zweedse autofabrikant Saab. De Litouwse justitie heeft gisteren een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Antonov. Hij wordt verdacht van fraude en witwassen.

Antonov was ook aandeelhouder in de Nederlandse sportwagenfabrikant Spyker. Maar toen Spyker met topman Victor Muller in 2010 Saab wilde kopen van het Amerikaanse General Motors stelden de Amerikanen als voorwaarde dat Antonov zijn belang zou verkopen. Er waren twijfels over de herkomst van zijn geld.

Wel bleef Antonov Victor Muller financieren, waardoor de aankoop van Saab mogelijk werd. Zo leende Muller met zijn investeringsmaatschappij Tenaci rond de 25 miljoen dollar van Antonov. Dat geld werd gebruikt om een deel van de overnamesom van Saab te betalen.

De Snoras Bank van Antonov had ook een belang van 60 procent in de Letse bank Krajbanka. De Snoras Bank, de vijfde grootste bank van het land, werd vorige week genationaliseerd nadat toezichthouders ontdekten dat er rond de 300 miljoen euro aan middelen verdwenen was. Krajbanka, de zesde grootste bank van Letland, staat inmiddels onder controle van Letse toezichthouders nadat klanten de afgelopen dagen massaal hun geld bij de bank weghaalden. Ook daar zouden toezichthouders ontdekt hebben dat er geld verdwenen is.

Vladimir Antonov verblijft het meest van zijn tijd in Londen. Hij is in Engeland ook mede-eigenaar van de voetbalclub Portsmouth. Victor Muller wilde vanochtend geen commentaar geven op het nieuws. „Iedereen wordt geacht onschuldig te zijn tot het tegendeel is bewezen in de rechtbank.”