Ajax-gedoe ettert lekker door

De stammenstrijd bij Ajax krijgt uiteraard een vervolg in de voetbalbladen. Die kennen hoofdrolspelers Johan Cruijff en Louis van Gaal en verder iedereen. Mevrouw Cruijff wil haar man terug.

None

Toch mooi. Ajax is deze donkere week behoed voor een sportieve ondergang dankzij de wederopstanding van een man die even zwart is als Edgar Davids. Doelman Kenneth Vermeer hield de nul tegen Lyon en bewees dat hij eigenlijk maar om één reden tussen de palen staat: omdat hij goed kan keepen. Geen sportieve ondergang dus, maar bestuurlijk ettert het lekker door bij Ajax, zoals te lezen is in de weekbladen NuSport (3,25 euro) en Voetbal International (VI, 3,60 euro). Hoofdpersonen uit de stammenstrijd komen uitvoerig aan het woord of aan bod, zodat hun profiel aan diepte wint. Bij dezen.

Johan Derksen. Hoofdredacteur VI. Praat over Cruijff als een advocaat over zijn cliënt. Dat Cruijff een „racistisch getinte opmerking” maakte jegens Edgar Davids was „niveauloos”, maar het was vooral een fout van de voorzitter van de raad van commissarissen, Steven ten Have. Die had moeten ingrijpen. Johan Derksen noemt Cruijff „eigenwijs”, „onafhankelijk”, iemand die „handelt uit clubliefde”. De andere commissarissen zijn „bijzonder onbeschaafd”, „achterbaks”, „hypocriet” en laten zich in met Ajax „uit pure geldingsdrang, zelfoverschatting en ijdelheid”. Ze „creëerden een verscheurde club”.

Wim Jonk & Dennis Bergkamp. Jeugdtrainers aangesteld door Cruijff, oud-voetballers. Steevast in één adem genoemd, als een duo-act, een tweeling. VI beeldt ze op de omslagfoto bijna siamees af. Komen over als twee voetbalboekjongens die tot hun schrik zijn beland in een harde, harde wereld. „Voor ons was al dat gedoe nieuw”, zegt Bergkamp tegen VI. Over het opstappen van het Ajaxbestuur afgelopen voorjaar: „Het was heel onwerkelijk allemaal.” Hun beschermheer Cruijff durven ze heus van weerwoord te dienen, zegt Jonk. „Je kunt met Johan heel goed sparren”, maar: „als het op het spelletje aankomt heeft hij het nu eenmaal vaak bij het rechte eind.” Klinkt robuust, Willem.

Louis van Gaal. Ex-coach Ajax, en ex-technisch directeur, per juli 2012 algemeen directeur. Bovenal: aartsvijand van Cruijff. Of toch niet? Lees het omslagartikel in NuSport, en je blijft in verwarring achter. Van Gaal wil de rust terugbrengen bij Ajax, zegt de geïnterviewde biograaf. Nee hoor, zegt voetbalkenner Hugo Borst: „Misschien wil Van Gaal gewoon Cruijff gallen. Louis kan erg rancuneus zijn.” Oud-trainersassistent Gerard van der Lem: „Ik dacht net als zovelen: Louis, wat doe je nu?” Hij is, aldus Van der Lem, „gebruikt, uitgespeeld tegen Cruijff.” Hoho, zegt „voormalige adviseur” Rob Cohen, Louis is een „warm mens”. Hoe warm, dat staat weer in de VI. Louis van Gaal zette op trainingskamp in het seizoen 2003/2004 zijn stoeltje elke dag een stukje dichter bij de zijlijn van het trainingsveld. Vond Ajaxtrainer Ronald Koeman net iets te warm. De twee kregen ruzie, Van Gaal stapte op.

Johan Cruijff. Ex-wereldvoetballer, ex-coach van Ajax. Zijn sympathisanten blijken zo verliefd dat zij in staat zijn een discriminerende opmerking goed te praten of weg te moffelen. Zoals VI-columnist Taco van der Velde, die zich afvraagt of de beweringen van Davids wel waar zijn. „Hoe zit dat nu? Zit hier weer een berekende strategie achter?”

Tot slot: Truus van Gaal en Danny Cruijff. Voetbalvrouwen, figuranten. Truus lijdt onder de kritiek op haar man, aldus NuSport. En Danny wil haar man terug. Nu meteen.

Ingmar Vriesema

    • Ingmar Vriesema