‘Ajax-fans die me in elkaar wilden slaan zijn nu Facebook-vrienden’

11 maart 2003: Andy van der Meyde in duel met Amedeo Carboni in het Champions League-treffen tussen Ajax en Valencia. Foto NRC / Bas Czerwinski

Andy van der Meyde, hij had Mister Ajax moeten zijn, zegt ‘ie vandaag in De Pers. “Maar ja, dat is achteraf. Dan is het altijd makkelijk lullen hè.”

Aan sportjournalist Iwan Tol is het wel toevertrouwd een interview met een spraakmakend figuur als Van der Meyde fraai weer te geven. De rechtervleugelspits, die indruk maakte op het EK van 2004, speelde voor mooie clubs als Ajax, Inter, Everton en PSV.

Kameel

AS Monaco had ook nog gekund, maar werd het niet. Daar was geen plek voor de dieren van Andy’s vriendin die in Milaan dierentuindirecteur is. In de monoloog die De Pers vandaag afdrukte praat de inmiddels gestopte voetballer onder meer over de moeder van zijn oudste kinderen die een kameel in de garage had staan:

“Dat is bizar, ja. Gekkenwerk. Maar ze was gek van dieren. Ik heb zelfs voor haar een transfer naar Monaco afgeblazen, omdat je daar alleen maar appartementen hebt. Daar was geen plek voor haar dieren. Ik heb nog goed contact met haar, maar of ze die kameel nog heeft, weet ik niet. Dat ga ik niet elke keer vragen.”

Van der Meyde scoort tegen Arsenal in de Champions League:

Ajax-tattoo: welles-nietes

Een van de meest opzienbarende alinea’s gaat over de Ajax-tattoo van Andy. Omsingelde eerst de harde kern van PSV hem om het kunstwerkje dat hij allang van zijn kuit had laten verwijderen, raakte hij later in een knokpartij met de F-side verzeild. Hoezo heb jij die Ajax-tattoo weggehaald?

“Van de F-side kreeg ik toen een nieuwe tattoo aangeboden. Van Ajax, ja. Die moest ik tijdens Ajax-PSV laten zien, in het stadion. Heb ik in VAK410 nog een liedje gezongen door de megafoon. Alles is nu weer goed. Met die jongens die me toen in elkaar wilden slaan ben ik nu vrienden op Facebook.”

Heimwee

Nadat Van der Meyde bij Ajax een plek in Oranje veroverde lonkte het buitenland. Het werd Inter, maar zoals hij zelf zegt is hij geen type voor het buitenland. Blijkt achteraf. Vooral zijn verblijf bij Everton was curieus. Hij raakte verzeild in langlopende blessureverhalen, zijn spullen werden steeds gestolen, maar in het artikel van Iwan Tol doet hij een minder leuke bekentenis. Het gaat om zijn dochtertje Dolce dat hij met zijn tweede vrouw kreeg.

“Ze kwam met een ernstige darmkwaal ter wereld. Haar maag verdroeg geen vast voedsel. Dat meisje heeft in twee jaar acht operaties gehad. Een paar keer per week zaten we in het ziekenhuis. Dat kwam mijn prestaties niet ten goede. Ik ging ook niet meer mee naar trainingskampen en zo, want ik kon mijn dochtertje niet alleen laten. Maar ja, de trainer stelde me niet meer op.”

Andy is nu gestopt. Na PSV meldde zich een club uit Azerbeidjan en Volendam wilde hem, maar eerst op proef. Dat zag hij niet zitten. “Ze moeten maar een risicootje nemen, vind je niet? Het hele leven is een groot risico, toch?”

Hoe Andy bij Ajax een transfer naar Inter verdiende:

En hoe het bij Inter echt niet alleen maar kommer en kwel was:

    • Jules Seegers