Afrika helpen met vintage t-shirts

Ontwikkelingshulp door Afrikaanse t-shirts als vintage te verkopen in de Verenigde Staten. Het kan. Dat bewijzen twee Amerikanen die Project Repat zijn gestart.

De twee, Ross Lohr en Sean Hewens, maken flink gebruik van de populariteit van vintage t-shirts voor hun project. Veel van de in de westerse wereld overbodig geachte t-shirts vinden hun weg naar Keniaanse straatmarkten, waar ze tweedehands voor een dollar massaal van de hand worden gedaan - vaak vermaakt.

Lohr en Hewens kopen die op, wassen ze flink heet en verkopen ze voor het vijfentwintigvoudige in de Verenigde Staten en online. Als vintage. En dan vooral de shirts met grappige teksten. De winst gaat weer terug naar ontwikkelingsprojecten in Afrika. Van de opbrengst hebben ze tot nu toe vijf meisjes in Tanzania naar school laten gaan, en een op zonne-energie draaiend computerlab in Kenia opgezet.

Hewens kwam op het idee toen hij in Kenia een man zag lopen met een shirt waar de tekst “I Danced My Ass off at Josh’s Bar Mitzvah” op stond. De bedoeling is in de toekomst ook sjaals en tassen te laten maken van de t-shirts waarvan ze denken dat ze het minder goed doen in de VS.

Bekijk de korte documentaire die over het project is gemaakt:

Via Co.exist

    • Peter van der Ploeg