Opperste Militaire Raad in Egypte verontschuldigt zich voor tientallen doden

Protesters gather behind a barbed wire barricade, newly erected by the Egyptian army, near Tahrir Square in Cairo, Egypt, Thursday, Nov. 24, 2011. International criticism of Egypt's military rulers is mounting after five days of clashes between police and protesters demanding the generals relinquish power immediately. (AP Photo/Tara Todras-Whitehill)
Protesters gather behind a barbed wire barricade, newly erected by the Egyptian army, near Tahrir Square in Cairo, Egypt, Thursday, Nov. 24, 2011. International criticism of Egypt's military rulers is mounting after five days of clashes between police and protesters demanding the generals relinquish power immediately. (AP Photo/Tara Todras-Whitehill) Demonstranten verzamelen zich achter een hek van prikkeldraad op de zesde opeenvolgende dag van protest. AP / Tara Todras-Whitehill

De militaire machthebbers in Egypte hebben zich verontschuldigd voor de tientallen burgers die de afgelopen zes dagen bij demonstraties op het Tahrir-plein om het leven zijn gekomen.

Volgens de BBC betreurt de Opperste Militaire Raad de dood van ten minste 38 “martelaars”. De protestacties waarbij demonstranten en de politie lijnrecht tegenover elkaar staan, gaan vandaag de zesde dag in, ondanks de toezeggingen die de Raad afgelopen dagen deed.

De demonstranten zullen naar eigen zeggen het protest pas beëindigen als de militaire leiders hun macht overdragen. Gisteravond liet de minister van Binnenlandse Zaken Mansour el-Essawy doorschemeren dat de parlementaire verkiezingen van maandag wellicht worden uitgesteld.

Ook in andere steden dan Kairo was het onrustig afgelopen nacht. Politie en betogers namen het, na een aanvankelijk staakt-het-vuren, opnieuw tegen elkaar op. Daarbij werd wederom met traangas geschoten.

De onlusten zijn de grootste sinds het aftreden van president Hosni Mubarak in februari dit jaar.

    • Dirk Wijnand de Jong