Zuid-Koreaan opent zak traangas in parlement

South Korean lawmaker Kim Sun-Dong (bottom) of the Democratic Labour Party detonates a tear gas canister towards the chairman's seat at the National Assembly in Seoul to try to stop the ruling Grand National Party's move to ratify a bill on a free trade agreement with the United States on November 22, 2011. South Korea's parliament approved a free trade agreement with the United States in a chaotic session, minutes after the opposition legislator set off a tear gas canister in protest at the pact. REPUBLIC OF KOREA OUT AFP PHOTO / NOCUT NEWS
South Korean lawmaker Kim Sun-Dong (bottom) of the Democratic Labour Party detonates a tear gas canister towards the chairman's seat at the National Assembly in Seoul to try to stop the ruling Grand National Party's move to ratify a bill on a free trade agreement with the United States on November 22, 2011. South Korea's parliament approved a free trade agreement with the United States in a chaotic session, minutes after the opposition legislator set off a tear gas canister in protest at the pact. REPUBLIC OF KOREA OUT AFP PHOTO / NOCUT NEWS AFP

Een Zuid-Koreaans parlementslid opende gisteren een zak traangas in de vergaderzaal om uiting te geven aan zijn woede over een regeringsvoorstel. De Zuid-Koreaanse regering wil een vrijhandelszone afspreken met de Amerikaanse regering. Dat zou de handel tussen de landen met 67 miljard dollar per jaar doen toenemen. Dat voorstel werd gisteren, na vier jaar moeizaam overleg, aangenomen door het parlement. Sommige Koreanen vrezen dat zo’n zone de eigen export van auto’s en elektronica zal bedreigen. (BBC)