Woordvoerder Talibaan ontkent staakt-het-vuren

Security personnel surround the police station in Daraban near Dera Ismail Khan on Wednesday, Nov. 23, 2011 in Pakistan. A dozen militants threw grenades at the Daraban police station and then gunned down two officers inside. Four policemen were wounded. The militants grabbed guns and police uniforms and escaped, police officer said. (AP Photo/Kashif Naveed)
Security personnel surround the police station in Daraban near Dera Ismail Khan on Wednesday, Nov. 23, 2011 in Pakistan. A dozen militants threw grenades at the Daraban police station and then gunned down two officers inside. Four policemen were wounded. The militants grabbed guns and police uniforms and escaped, police officer said. (AP Photo/Kashif Naveed) Veiligheidstroepen omsingelen het politiestation in Daraban nabij Dera Ismail Khan in Pakistan. Foto AP / Kashif Naveed

Een woordvoerder van de Talibaan in Pakistan ontkent dat de beweging een staakt-het-vuren heeft afgekondigd of vredesgesprekken voert met de Pakistaanse regering. Een anonieme Talibaancommandant zei maandag dat het staakt-het-vuren sinds afgelopen maand van kracht was.

Enkele uren voor de verklaring van de woordvoerder vielen strijders van de Talibaan een politiebureau in de noordwestelijke stad Dera Ismail Khan aan. Twee agenten vonden de dood, vier raakten gewond.

Volgens de woordvoerder bewijst de aanval op het politiebureau dat er geen bestand is afgekondigd.

“Als wij een staakt-het-vuren hadden afgekondigd, zouden we het politiebureau niet hebben aangevallen.”

Een andere anonieme commandant van de Talibaan zei woensdag dat er een staakt-het-vuren geldt en gesprekken gaande zijn, maar dat beide alleen betrekking hebben op de stammenregio Zuid-Waziristan.

De Pakistaanse minister van binnenlandse zaken, Rehman Malik, liet gisteren weten dat de regering nog geen formele gesprekken met de Talibaan voert.

“Maar als de Talibaan een staakt-het-vuren hebben afgekondigd, verwelkomen we dat”, zei hij.

    • Marije Willems