Westen blij met aftreden Saleh - betogers Jemen nog niet tevreden

Honderden Jemenieten vierden vanavond in hoofdstad Sana'a het aftreden van president Saleh. Foto Reuters / Khaled Abdullah

Westerse landen hebben positief gereageerd op het besluit van de president van Jemen om na maanden van volksprotesten af te treden. In Jemen zelf zijn de jonge demonstranten die al maanden betogen tegen Ali Abdullah Saleh nog niet tevreden.

Een belangrijk comité van demonstrerende jongeren verwierp de overeenkomst over een machtsoverdracht die Saleh vanmiddag in Saoedi-Arabië tekende. Op het Plein van Verandering in hoofstad Sana’a, waar zich de massademonstraties van de laatste maanden concentreerden, riepen jongeren vanavond “Geen immuniteit voor de moordenaar”. Daarmee verwijzen zij naar een onderdeel van de overeenkomst, die regelt dat Saleh niet vervolgd kan worden voor de misdaden van zijn regime. De jonge betogers hebben voor morgen een nieuw massaprotest aangekondigd.

Westen noemt aftreden Saleh ‘slechts begin, maar belangrijke stap’

Vanuit de westerse hoofdsteden kwamen vanavond voorzichtig positieve verklaringen over het aftreden van Saleh. De VS, de afgelopen jaren een belangrijke bondgenoot van het regime van Saleh vanwege de strijd tegen terrorisme, verwelkomden de stap van Saleh. “Dit is een belangrijke stap voor het Jemenitische volk, dat de mogelijkheid verdient om zijn eigen toekomst te bepalen”, aldus Obama in een verklaring. De president riep alle partijen in Jemen “onmiddellijk” met een “onvoorwaardelijke” machtsoverdracht te beginnen.

Europa reageerde ook hoopvol op het besluit van Saleh om af te treden. EU-buitenlandcoördinator Ashton noemde zijn aftreden “slechts een begin, maar wel een belangrijk begin”. Frankrijk stelde “verheugd” te zijn over de overeenkomst over een machtsoverdracht in Jemen en sprak de hoop uit dat de wensen van het Jemenitische volk zullen worden vervuld. Duitsland noemde het aftreden van Saleh een kans voor Jemen om uit de huidige politieke crisis te komen.

    • Pim van den Dool