Weer gehackte e-mails over klimaat gepubliceerd

Opnieuw is een grote hoeveelheid gehackte e-mails van klimaatwetenschappers via internet gepubliceerd. In 2009 kwam een aantal wetenschappers zwaar onder vuur door een soortgelijke actie.

Het lijkt te gaan om dezelfde hackers, die materiaal dat ze twee jaar geleden hebben achtergehouden nu openbaar maken – alle ruim 5.000 e-mails zijn van voor 2009. De hackers willen met hun actie mogelijk de klimaatconferentie in Durban, die maandag begint, ontwrichten. In 2009 werden de e-mails kort voor de tumultueuze klimaattop in Kopenhagen op internet gezet.

Volgens activisten die sceptisch zijn over de klimaatwetenschap bleek uit de eerste lading e-mails dat de wetenschappers hadden geknoeid met onderzoeksgegevens, zaken erger voorstelden dan ze waren en een dialoog met sceptische collega’s uit de weg gingen.

Phil Jones van de Climate Research Unit van de universiteit van East Anglia, moest door de kritiek tijdelijk terugtreden. Ook Michael Mann, die een reconstructie heeft gemaakt van de temperatuursontwikkeling op aarde, werd hard aangevallen. Beide wetenschappers zijn, na vijf onderzoeken in de Verenigde Staten en in Groot-Brittannië – op basis van politieke hoorzittingen en wetenschappelijke beoordelingen – geheel vrijgepleit.

De politie van Norfolk, die probeert te achterhalen wie de e-mails heeft gestolen, hoopt in het nieuwe materiaal aanwijzingen te vinden die leiden naar de hackers.