Verkiezingen Egypte wellicht toch uitgesteld

Ambulances make their way through thousands of Egyptian protesters in Tahrir Square in Cairo on November 23, 2011. Several thousand Egyptians rallied in Tahrir Square demanding an end to military rule, despite a promise by the country's interim leader to transfer power to an elected president by mid-2012. TOPSHOTS/AFP PHOTO/MAHMUD HAMS
Ambulances make their way through thousands of Egyptian protesters in Tahrir Square in Cairo on November 23, 2011. Several thousand Egyptians rallied in Tahrir Square demanding an end to military rule, despite a promise by the country's interim leader to transfer power to an elected president by mid-2012. TOPSHOTS/AFP PHOTO/MAHMUD HAMS Ambulances banen zich een weg door duizenden demonstranten, die voor dit doel een weg vrij houden door de armen ineen te slaan en zo hagen te vormen. Foto AFP / Mahmud Hams

De eerste democratische verkiezingen in Egypte worden wellicht toch uitgesteld. De minister van Binnenlandse Zaken, Mansour el-Essawy, stelt voor de stembusgang niet aanstaande zondag al plaats te laten vinden.

Dit meldt Al Jazeera vanavond, na een nieuwe dag van geweld in de straten van Kairo, inmiddels de zesde dag op rij. Het dodental staat op 38.

Twitter avatar AJELive AJELive Sources tell our sister channel Al Jazeera Arabic that Interior Minister Mansour el-Essawy has proposed postponing the #Egypt elections.

Na een aanvankelijk staakt-het-vuren vanmiddag, laaide de strijd tussen betogers en ordetroepen in Kairo hevig op met het vallen van de duisternis. Vooral in de straat Mohamed Mahmoud (Google Maps), die uitkomt op het Tahrir-plein, zijn ook op dit moment nog hevige gevechten aan de gang.

Twitter avatar Gsquare86 Gigi Ibrahim جييييج The continuous battle in Mohamed Mahmoud is to simply keep away the police frm attacking the sq.Those brave worriers r protecting us #Tahrir

De demonstranten houden vast aan hun eis dat de militaire machthebbers direct de macht overdragen aan een burgerregering, en de oproerpolitie blijft proberen het protest de kop in te drukken met traangas, rubberkogels en volgens sommige berichten ook met scherp geschut. De betogers vinden dat er sinds het vertrek van Mubarak in februari niets is verbeterd. Nadat de Opperste Militaire Raad vorige week voorstelde de rol van het leger vast te laten leggen in de grondwet, trokken Egyptenaren met velen naar het Tahrir-plein.

Volgens onbevestigde berichten zouden er ook vandaag weer doden zijn gevallen. Alleen in de hoofdstad al zijn er inmiddels meer dan drieduizend gewonden gevallen.

Want ook in andere Egyptische steden wordt geprotesteerd. In Alexandrië zijn enkele doden gevallen bij gevechten tussen oproerpolitie en betogers. De onderstaande video van vandaag zou opgenomen zijn in de oostelijke stad Ismailia, waar duidelijk schoten te horen zijn. Niet duidelijk is wat voor geschut.

Mohammed Hussein Tantawi, de leider van de regerende Opperste Militaire Raad in Egypte, liet gisteren weten dat het leger bereid is de macht op te geven als het volk daar in een referendum dat samenvalt met de presidentsverkiezingen in juli 2012 voor kiest. Dat zorgde echter geenszins voor geruststelling bij de demonstranten.

Buitenlandse kritiek op Egyptische autoriteiten

De internationale kritiek zwelt intussen aan. De Verenigde Naties keuren het geweld dat de autoriteiten inzetten ten strengste af. Navi Pillay, chef van het VN-mensenrechtenbureau, wil een onafhankelijk onderzoek naar de omgekomen demonstranten. Ze wil dat wie verantwoordelijk is voor de doden zich daarvoor moet verantwoorden. Duitsland (een van de grootste handelspartners van Egypte) wil dat de macht zo snel mogelijk in handen van een burgerregering komt. Ook de Verenigde Staten hebben hun zorgen over het geweld tegen de, voor het grootste deel, vreedzame betogers uitgesproken.

Amnesty International meent dat het met de mensenrechten in Egypte nog net zo slecht gesteld is als onder Hosni Mubarak - op sommige punten zelfs slechter. De militaire rechtbanken in het land zouden na de opstand duizenden mensen hebben vervolgd. De noodtoestand is verlengd en ook het martelen van gevangenen is doorgegaan, zegt de organisatie.

Bekijk twee fotoseries uit Egypte:
Vierde dag van strijd in het Egyptische traangas
De revolutie is nog altijd aan de gang op het Tahrir-plein