Uitgelicht

Film

Titanic (James Cameron, 1997, VS). In even succesrijke als dure film (meer dan 200 miljoen dollar) geeft regisseur/producent/scenarioschrijver James Cameron een originele draai aan de rampenfilm: hij concentreert zich op slechts twee personages van de Titanic (Leonardo DiCaprio en Kate Winslet), wier liefde klassenverschillen overwint. Schitterende trucages maken van de ondergang in 1912 van de oceaanstomer een verbluffend schouwspel van drie uur, met de dimensies van een klassieke tragedie. RTL5, 20.30-00.30u.

Gomorra (Matteo Garrone, 2008, Italië). Geïnspireerd door de bestseller van undercoverjournalist Roberto Saviano schetst regisseur Garrone de verwevenheid van de lokale maffia, de camorra, met de economie en het dagelijkse leven in Napels. De misdaad domineert daar sectoren als drugs, wapens en prostitutie, afvalverwerking, de havens en de textielindustrie. We leren zijn karakters maar oppervlakkig kennen. Het draait niet om hen, maar om Napels, waar iedereen hulpeloos staat tegenover het geweld en iedereen er zijn bijdrage aan levert. Canvas, 20.40-22.55u.

Hellboy (Guillermo del Toro, 2004, VS). Zoveelste stripverfilming over een bovennatuurlijke held, in dit geval een wezen (Ron Perlman) dat destijds door de nazi’s via een telekinetische poort uit de hel werd gehaald. Het heeft afgevijlde hoorns, een stenen hand en een vuurvaste, rode huid, maar ’t is een doodgoeie jongen. Volop actie, speciale effecten en een gecompliceerde verhouding met Selma Blair. (Na Hellboy zendt RTL7 Pan’s Labyrinth van dezelfde regisseur uit.)RTL7, 20.30-22.45u.

Pan’s Labyrinth (Guillermo del Toro, 2006, Mexico/Spanje/VS). Fantasy speelt in het Spanje van 1944, als de Burgeroorlog is gewonnen door de nationalisten. Een moeder is met haar dochter op weg naar hun nieuwe man en vader, de commandant van een fort in het bos. Een faun lokt het meisje mee in een onderaards rijk. De vermenging van een sprookje met een grimmige periode uit de Spaanse geschiedenis is de grote prestatie van Del Toro. De sprookjesfiguren zijn weldadig ouderwets.RTL7, 22.45-01.15u.

Donnie Darko (Richard Kelly, 2001, VS). Gelauwerd scenario en regiedebuut van filmwonderkind Richard Kelly (1975) is een liefdevolle horrorfilm over de existentiële verwarring van een jongvolwassene (Jake Gyllenhaal) en behandelt ook nog eens thema’s als het einde van de wereld, tijdreizen, noodlot en het vormgeven van je eigen lotsbestemming. Duistere bijrollen van Drew Barrymore (als lerares Engels) en ‘antichrist’ Patrick Swayze. BBC 1, 00.55-02.40u.

Informatief

Edward & George: Zwei Brüder, eine Krone. In december 1936 zag de Britse koning Edward VIII zich gedwongen om afstand te doen van zijn troon om te kunnen trouwen met de – oh, schande – reeds twee maal gescheiden Amerikaanse Wallis Simpson. Edwards jongere en uiterst verlegen broer Albert zag zich, tot zijn ontzetting, genoodzaakt hem op te volgen, als George VI. In deze film zien we hoe het hem lukte zich bij het volk populair te maken en er wordt ingegaan op wat er waar is van de geruchten dat Edward via de nazi’s – Wallis zou een affaire hebben met Duitslands minister van Buitenlandse Zaken Von Ribbentrop – de troon terug zou hebben willen krijgen. Arte, 20.15-21.05u.

Ik vergeet u nooit. Nieuwe documentaire van Kat Steppe, van wie afgelopen zomer op Canvas haar film over de laatste volkscafés in de Belgische Westhoek werd uitgezonden. Deze gaat over het oude kerkhof van het West-Vlaamse stadje Menen, dat binnenkort geruimd wordt. Over de mensen die op het kerkhof liggen, over de mensen die er werken, over de konijnen, over het mos. En over de manier waarop wij met de dood omgaan. Canvas, 22.55-00.05u.

Presumed guilty. Documentaire over de rechtszaak tegen een onschuldige Mexicaan die, zonder enig bewijs, tot twintig jaar cel veroordeeld wordt. Ned.2, 00.30-01.22u.

Amusement

Suite noire. Serie losse misdaadfilms. Twee afleveringen: La musique de papa, waarin een jonge rocker en een eerder meestal afwezige vader nader tot elkaar komen dankzij hun liefde voor muziek. Even voor 01.00 uur begint Tirez sur le caviste, waarin een wijnbouwer zijn vrouw vermoordt omdat ze een remouladesaus verpest heeft en een keukenhulp heeft aangenomen die inbraken pleegt. TV5, 23.56-02.01u.

Sport

Voetbal: AC Milaan - FC Barcelona. Vijfde wedstrijd in de groepsfase van de Champions League. Aftrap om 20.45u., na de nabeschouwing volgen om 23.00u. de samenvattingen van andere wedstrijden, onder andere Bayer Leverkusen - Chelsea en Arsenal - Borussia Dortmund. Ned.3, 20.15-23.40u.