'Terra Nova'

Brachiosaurus are shown in this publicity photograph from the Fox Network's television series "Terra Nova" released to Reuters September 30, 2011. It's taken more than a year and a half to get "Terra Nova" to television airwaves. The effects-laden premiere episode cost millions to produce, and among the many (many) names credited with bringing the sci-fi drama to fruition is Steven Spielberg. REUTERS/Fox Network/Handout (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT) NO COMMERCIAL USE NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Brachiosaurus are shown in this publicity photograph from the Fox Network's television series "Terra Nova" released to Reuters September 30, 2011. It's taken more than a year and a half to get "Terra Nova" to television airwaves. The effects-laden premiere episode cost millions to produce, and among the many (many) names credited with bringing the sci-fi drama to fruition is Steven Spielberg. REUTERS/Fox Network/Handout (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT) NO COMMERCIAL USE NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS REUTERS

Deze serie uit de stal van Steven Spielberg heeft alles: tijdreizen, een beetje Avatar, een snufje Jurassic Park, wat Lost en een korreltje Lord of the Flies. Een eclectische mix, die haast te mooi klinkt om waar te zijn. En dat blijkt inderdaad zo te zijn.

Terra Nova gaat over de verscheurde familie Shannon die een ecologisch instortende wereld in 2149 verruilt voor een 85 miljard jaar jongere aarde. En daar blijken de karakters even plat als de CGI-animaties.

De dialogen zijn „opmerkelijk ouderwets”, zo merkt de LA Times op en de karakters lijken geen angst te hebben voor de nieuwe wereld vol dinosaurussen. Zolang de familie maar bij elkaar blijft, ‘komt alles goed’. Een beetje oubollig en prekerig en dat zorgt ervoor dat het de kijker niet echt kan schelen of de Shannons opgegeten worden door een tyrannosaurus of niet. Of Terra Nova een tweede seizoen krijgt, is nog onzeker.

    • Hans Klis
    • Anke Meijer