Tegengeluid: neutrino's níét sneller dan het licht

Het kan niet waar zijn. Dat neutrino’s sneller gaan dan het licht. Vinden veel fysici. Die van het Italiaanse ICARUS-experiment zeggen daarvoor zelfs bewijs te hebben.

Het ICARUS-experiment wordt uitgevoerd vlak bij het OPERA-experiment, dat eerder de schokkende mededeling deed dat neutrino’s misschien sneller dan het licht reizen. Beide projectopstellingen staan diep onder de rotsen van de Gran Sasso in de Apennijnen, beide pikken daar neutrino’s op die vanuit het Cern bij Genève zijn gestuurd. Alleen maten de ICARUS-fysici daarvan niet de snelheid, maar de energie. En daarin zit de crux, zeggen zij. Want in september liet Nobelprijswinnaar Sheldon Glashow zien dat neutrino’s die sneller dan het licht door de aardkorst reizen, onderweg energie verliezen. Volgens ICARUS doen ze dat niet.

Dat dit resultaat, uit oktober, nu weer nieuws is, is niet vreemd. Juist vorige week meldden de collega’s van OPERA dat neutrino’s in een verbeterde meetopzet opnieuw de lichtsnelheid hadden gebroken. Wat tegengeluid kan volgens veel fysici geen kwaad. Zei niet de befaamde Sir Arthur Eddington: „Geloof geen experimenteel resultaat zolang je niet ten minste een theoretische verklaring hebt”?

Neutrino verdeelt fysici: pagina 17