Staakt-het-vuren op Tahrir-plein na onrustige nacht

Een demonstrant zwaait met de nationale vlag van Egypte, nabij het Tahrir-plein van Kaïro, tijdens confrontaties met de oproerpolitie vandaag.
Een demonstrant zwaait met de nationale vlag van Egypte, nabij het Tahrir-plein van Kaïro, tijdens confrontaties met de oproerpolitie vandaag. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

In Kaïro is de relatieve rust teruggekeerd: er is een staakt-het-vuren tussen de betogers en de politie. De politie heeft zich teruggetrokken naar het ministerie van Binnenlandse Zaken en het leger probeert hun plaats in te nemen. Dat laat onze correspondent in de stad, Gert Langendonck, weten.

Twitter avatar AlArabiya_Eng Al Arabiya English Egyptian troops deployed around the Interior Ministry in Cairo, replacing riot police #Tahrir

In de afgelopen dagen stroomde het Tahrir-plein in Kaïro vol met demonstranten die vinden dat er sinds het vertrek van Mubarak, in februari van dit jaar, nog niets verbeterd is. Gisteren reageerde de oproerpolitie fel op de demonstranten door ze met traangas te belagen. Ook vannacht bleef het onrustig.

Mohammed Hussein Tantawi, de leider van de regerende Opperste Militaire Raad in Egypte, liet gisteren weten dat het leger bereid is de macht op te geven als het volk daar in een referendum dat samenvalt met de presidentsverkiezingen in juli 2012 voor kiest. Dat zorgde echter nauwelijks voor geruststelling bij de demonstranten.

Betogers zijn inmiddels begonnen met het schoonvegen van de straten.

    • Peter Zantingh