Schaatsspullen weer terecht na barre steppereis

Opluchting bij de Nederlandse schaatsers, vanmorgen in de hoofdstad Astana in Kazachstan. Renate Groenewold, coach van de nieuwe vrouwenploeg Op=Op, twitterde direct. „Jawel hoor! Hij is gearriveerd!” Een paar minuten later volgde als bewijs een foto van een vrachtauto met schaatspullen.

Lang verkeerden de schaatsers in onzekerheid over het lot van hun spullen. Maandag, na de eerste wereldbekerwedstrijd in het Russische Tsjeljabinsk, waren ze in de charter van de internationale schaatsunie (ISU) gestapt op weg naar Astana, waar vrijdag de volgende wereldbekerwedstrijd begint. Omdat niet alle bagage mee kon in het vliegtuig, werd een vrachtwagen gehuurd. Schaatsen, schaatspakken, slijptafels, fietsen, rollerbanken en sportvoeding gingen volgens Groenewold mee in de vrachtauto.

Terwijl de schaatsers ondanks vertraging nog dezelfde dag in Astana arriveerden, vernamen ze twee dagen lang taal noch teken van de vrachtwagen. Gevreesd werd dat de spullen gestolen waren. „Kan iemand alvast kijken op de Russische marktplaats.ru of marktplaats.kz”, vroeg Groenewold haar 3.330 volgers.

Vadim Sajoetin, bondscoach van Kazachstan, kon de Nederlanders als eerste gerust stellen. De vrachtauto had gewoon een zware reis gehad van 1.300 kilometer dwars door de Russische Oeral en over de steppe van Kazachstan, met temperaturen rond twintig graden onder nul. „Truck wil be here in 40 minutes.”