Radio Oranje is oplossing voor Pakistan

In de rubriek Jong schrijven jongeren over jongeren en media. Meer columns en reacties op het blog nrc.nl/jong.

Anjeracties, codeboodschappen op Radio Oranje en brieven begraven in de bevroren klei. Het is een kleine greep uit de vele manieren die door verzetsgroepen werden gebruikt om zich te verzetten tegen de Duitse censuur in de Tweede Wereldoorlog. Wie weet hebben de Pakistanen nog iets aan deze trucjes.

U zult wel denken: anjers – Duitsland – Pakistan, waar gaat dit heen? Toch is het verband dat ik leg niet eens zo heel absurd. De Pakistaanse overheid besloot namelijk onlangs de verruwing van de Pakistaanse burger aan te pakken. En waar moet je zijn om je burgers op te voeden? Natuurlijk: bij de sms’jes die ze elkaar sturen.

U voelt de urgentie langzaam komen: maatregelen zijn geboden. De overheid verplichtte telefoonproviders een filter in te stellen voor alles wat grof en onzedelijk is. Dat kan van alles zijn. Zo is de tijd dat de Pakistani elkaar ‘Jezus’, ‘Kont’ of ‘Scheet’ sms’en definitief voorbij.

Persoonlijk moet ik diep nadenken om een sms’je te schrijven met deze woorden, maar het blijft een ongelooflijk beklemmende actie van de overheid. Het beperken van de algehele vrijheid is in landen als Pakistan natuurlijk al lang geen uitzondering meer. Pakistan is namelijk een land waarin 4 van de 5 gedetineerde vrouwen wordt verkracht door de politie. Het is het land waar tachtig procent van de vrouwen te maken heeft met ernstig geweld. Nu komt daar dus een verbod op vloeken en het gebruiken van seksuele taal bij. Een vrouw verkrachten is prima, maar je mag daarna niet je vrienden sms’en over dat je ‘seks’ met haar hebt gehad. Zelfs als je land eens in de zoveel tijd overstroomt, mag je niet vloeken in een sms’je. Er zit maar één ding op: Pakistani moeten in code gaan communiceren.

    • Funs Elbersen